“Svennis” får sparken i Mexiko

MEXICO CITY. Sven-Göran Erikssons VM-drömmar gick i tusen bitar på torsdagskvällen, då mexikanska fotbollsförbundet gav honom sparken efter bara tio månader på posten som förbundskapten.

– Det är tråkigt att behöva meddela det, men Erikssons tid har kommit till sitt slut. Vi kan helt enkelt inte ta risken att missa en kvalificering till VM i Sydafrika, och då går det inte att bara ta poäng när man spelar hemma på Aztecastadion, sade ordföranden i mexikanska fotbollsförbundet, Justino Campeon vid en presskonferens i Mexico City.

Eriksson har de senaste månaderna fått kritik för Mexikos svaga insatser på bortaplan. Svensken har bara lyckats leverera två VM-kvalpoäng på fem bortamatcher, och droppen som fick bägaren att rinna över för förbundet kom på onsdagskvällen, då Mexiko förlorade mot Honduras med 1-3.

Domen i mexikanska medier blev hård, och det trots att Mexiko hade vunnit över Costa Rica med 2-0 bara några dagar tidigare.

”Landslaget får oss att gråta” var dagstidningen Reformas nedslagna rubrik, medan sporttidningen Record krasst konstaterade att den innebar ett ”Tillbaka till verkligheten”.

Några timmar senare kom beskedet från förbundsledningen.

Sven-Göran Eriksson utsågs till förbundskapten i Mexiko i början av juni förra året, men det dröjde tills i september innan han fick leda laget i en tävlingsmatch.

Han har under de gångna månaderna uttryckt viss frustration över de korta uppladdningstiderna, samtidigt som nyckelspelare som Giovanni dos Santos, Nery Castillo och Andrés Guardado haft skadeproblem.

Sven-Göran Eriksson och hans assisterande tränare Hasse Backe och Tord Grip får nu inrikta sig på att söka nya jobb. Men Eriksson behöver inte oroa sig för försörjningen. Sju miljoner dollar (cirka 56 miljoner kronor) tros avgångsvederlaget bli från förbundet, enligt obekräftade uppgifter i mexikanska tidningar.

Erik de la Reguera

DN 2009-04-03