“Svennis” Mexiko vann ödesmatch

MEXICO CITY. Han var nära på uträknad. De mexikanska sportjournalisterna hade redan börjat spekulera i tänkbara efterträdare. Men Sven-Göran Eriksson reste sig på nio, och fick till och med dansa ”el trenecito” (tågdansen) på Aztecastadion natten till söndagen.

- Det känns naturligtvis väldigt bra. ”De poca madre” (ung. ”skitbra”), som mexikanerna säger! sade en strålande glad Sven-Göran Eriksson till DN efter matchen.

- Laget spelade väldigt bra och vi gör två mål. Men nu gäller det att fokusera på onsdagens match borta mot Honduras, för hemmamatcherna har vi egentligen aldrig haft några problem med, det är på bortaplan vi måste börja spela bättre, sade Eriksson.

Han har ändå all anledning att pusta ut, för det här var kvällen när ”Svennis” tid i Mexiko kunde ha kommit till sin ände. Vid en förlust var allt upplagt för en snabb sorti, sedan de mexikanska medierna laddat upp med opinionsmätningar som visade hur impopulär svensken var bland fansen och med spekulationer om tänkbara och, enligt vissa kommentatorer, önskvärda efterträdare.

Men Erikssons VM-drömmar lever nu vidare efter en övertygande 2-0-seger på hemmaplan i tjugomiljonersstaden Mexico City. Han har dessutom anledning att vara nöjd med hur Mexiko spelade den här kvällen.

För efter en nervös första kvart på Aztecastadion började Mexikos snabba kortpassningsspel, dirigerat av slitvargen Leandro Augusto, ge utdelning.

Det var ”Svennis” nya konstellation på topp, Omar Bravo tillsammans med tunge centerforwarden Matías Vuoso, som hittade rätt först. Efter ett väggspel med Vuoso i 20:e minuten ställdes Omar Bravo fri mot Ricardo González i Costa Ricas mål, och efter en första parad kunde Bravo slå in returen i öppet mål.

Hundratusen åskådare på Aztecastadion exploderade i ett glädjevrål som närapå lyfte arenan.

När Mexikos kapten Pavel Pardo knuffades omkull i Costa Ricas straffområde sex minuter in i andra halvlek och sedan gick fram till straffpunkten för att ta straffen själv, var det dags för nästa jubel. Pardo satte straffen säkert och de mexikanska spelarna rusade ut till sidlinjen och radade upp sig tillsammans med avbytarna och Sven-Göran Eriksson, dansandes ”El trenecito” (tågdansen), en ny kollektiv målgest som har all möjlighet att bli en klassiker för de grönvita.

- Det är en fin gest, jag tycker mycket om den, sade "Svennis" efteråt.

Efter 2-0-målet kontrollerade Mexiko matchen. Costa Rica försökte flytta upp spelet, men kom aldrig närmare än ett skott som Guillermo Ochoa i Mexikos mål gjorde en avancerad parad på. Vågen gick sedan varv efter varv runt stadion och fick läktarna att skaka som vid en jordbävning - då stod det klart att Eriksson räddat sig kvar vid jobbet som förbundskapten.

Efter matchen var det av naturliga skäl en skämtsam och nöjd Eriksson som mötte pressen. Men när en engelsk reporter frågade hur det kändes att på nytt finnas på alla tidningars förstasidor, om än i Mexiko, svarade han skarpt:

- Det är inget konstigt med det. Folk i det här landet är helt enkelt väldigt intresserade av fotboll. Den stora skillnaden mot hur det var i England är att journalisterna i Mexiko faktiskt struntar i mitt privatliv och i stället skriver om fotboll. Det är väldigt skönt, sade Sven-Göran Eriksson.

Nu på onsdag väntar en svår bortamatch för Mexiko mot Honduras som också bör vinnas om Eriksson ska kunna vara någorlunda säker på att få ha jobbet kvar den närmaste tiden.

I samma grupp som Mexiko spelade Trinidad och Tobago oavgjort (1-1) mot Honduras på lördagskvällen, medan USA - El Salvador slutade 2-2.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-29