Pressad “Svennis” drömmer än

MEXICO CITY. I kväll avgörs det med största sannolikhet om Sven-Göran Erikssons VM-drömmar lever vidare. Hans Mexiko tar emot Costa Rica på Aztecastadion i Mexico City och en förlust skulle innebära både en förnedring för Mexiko och ett fullständigt fiasko för ”Svennis”.

Det var en pressad Sven-Göran Eriksson som mötte den mexikanska och internationella pressen på fredagen.

- Min framtid är inte viktig. Det som gäller nu är att vinna matchen och ta tre poäng, svarade han undvikande på frågorna om vad han tänkt att ta sig för om det blir en förlust..

För med stöd av bara 28 procent av mexikanerna, enligt en nygjord opinionsmätning, har inte Sven-Göran Eriksson råd med fler svaga insatser av det mexikanska landslaget. De flesta sportjournalister i Mexiko gör samma bedömning: antingen vinner laget i dag, eller så är det ”adiós, señor Eriksson”.

Den andra VM-kvalomgången har börjat lika dåligt som den första slutade. Mexiko förlorade på bortaplan mot ärkerivalen USA, något som inte uppskattades i "Svennis" nya och ytterst nationalistiska hemland.

Nyligen gav en 5-1-seger i en vänskapsmatch mot Bolivia honom visst andrum. Men nu är det upp till bevis. Och med lagkaptenen Rafael Marquez avstängd och Giovanni dos Santos skadad är det inte på något sätt säkert att hans Mexiko klarar av att besegra Costa Rica.

Det lilla centralamerikanska landet har krossat svenska VM-drömmar förr. I Costa Rica talar man om dessutom om att landet nu har sin bästa fotbollsgeneration sedan VM 1990, då Sverige blev ifrånsprunget av snabba ”ticos”, som costaricanerna kallas i folkmun.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-28