Colombiansk senator till DN: “Farc är redo för fredssamtal”

BOGOTÁ. I en DN-intervju avslöjar nu den colombianska senatorn Piedad Córdoba att hon under de senaste månaderna varit i kontakt med Farcgerillan för att få svensken Roland Larsson fri. "Hans frigivande är en signal från gerillan om att den är villig att söka en förhandlingslösning på konflikten", säger Córdoba.

Var frigivandet av svensken Roland Larsson en del av ett storpolitiskt spel inför en möjlig förnyad fredsprocess i Colombia? Ja, menar den colombianska senatorn Piedad Córdoba, som de senaste åren förhandlat fram en rad frigivanden från gerillan.

I en exklusiv intervju med Dagens Nyheter berättar Córdoba nu för första gången om den roll som hon och hennes medarbetare spelade för att få den kidnappade 69-årige svensken fri.

– För omkring två månader sedan tog vi kontakt med Farc för att be om ett frigivande av svensken. Det skedde som en direkt följd av de ansträngningar som Sveriges ambassadör Lena Nordström gjort, säger Piedad Córdoba till DN.

– Jag tror att de kontakter vi tog då hade stor betydelse för att han till slut blev fri, lägger hon till.

Sedan Roland Larsson släpptes ur sin fångenskap i tisdags efter ett år och tio månader i Farcgerillans läger har både svenska och colombianska myndigheter lagt locket på om vem eller vad som egentligen låg bakom frigivandet.

Enligt Roland Larssons familj och chefen för den colombianska säkerhetstjänsten DAS betalades aldrig någon lösesumma ut till kidnapparna. Inget militärt fritagande tycks heller ha ägt rum, och Larsson har ännu inte kunnat berätta själv om sina upplevelser, då han vårdas för den stroke han drabbades av i djungeln.

Parallellt med ansträngningarna för att få Larsson fri har det pågått intensiva försök att få i gång en fredsprocess i Colombia.

Piedad Córdoba och en grupp vänsterintellektuella som kallar sig Colombianer för fred har i en öppen brevväxling med Farc krävt ett slut på kidnappningarna och början på en förhandlingsprocess.

Svaret har hittills varit oväntat tillmötesgående, och i början av februari i år släppte gerillan två politiker, tre poliser och en militär som ett tecken på god vilja.

Nu i nästa vecka väntas Farcs ledning föreslå ett fångutbyte med regeringen, något som skulle kunna vara första steget mot en fredsprocess efter 45 år av väpnad konflikt. Gerillan tros vilja utväxla 22 soldater och poliser mot omkring 500 fängslade gerillamedlemmar.

Regeringen har tidigare avvisat dessa planer, eftersom gerillan krävt ett militärt tillbakadragande från två kommuner i södra Colombia. Men enligt Piedad Córdoba väntas nu Farc låta detta krav stryka på foten.

Att Roland Larsson fått friheten åter är, menar Córdoba, en del i denna process.

– Hans frigivande är en signal från gerillan om att den är villig att söka en förhandlingslösning på konflikten, säger hon till DN.

Sedan tidigare har Sverige ambitionen att försöka bidra till en fredsprocess i Colombia.

– Vi är beredda att ta på oss den roll som parterna i konflikten tilldelar oss, säger Tommy Strömberg på Sveriges ambassad i Bogotá.

Frågan är dock om president Álvaro Uribe, som lett en framgångsrik offensiv mot gerillan, är intresserad av förhandlingar i nuläget. Martha Ruiz, säkerhetspolitisk analytiker på tidskriften Semana, tvivlar på det.

– Med bara ett år kvar till nästa presidentval tror jag snarare att Uribe vill fortsätta offensiven och pressa Farc så mycket det går, säger hon.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-22