Rött El Salvador

Så har nu också El Salvador sällat sig till raden av länder i Latinamerika med demokratiskt valda vänsterpresidenter. Jag har skrivit en analys om det och om de dramatiska förändringarna i den region som i bland kallats för "USA:s bakgård". Den går att läsa här.

Mauricio Funes seger är utan tvekan historisk och FMLN-anhängarna har all anledning att fira. Men frågan är nu om den förre TV-journalisten är lika skicklig när det kommer till att bygga parlamentariska majoriteter som han är på att föra fram sitt budskap i rutan.

För även om FMLN blev landets största parti i parlamentsvalet i januari, så saknar man fortfarande egen majoritet.

Högerpartiet Arena, som regerat i tjugo år (och vars grundare hade ett minst sagt suspekt förflutet med klara kopplingar till 70- och 80-talens dödspatruller), ser i nuläget ut att behålla kontrollen över parlamentet med hjälp av småpartierna PCN och PDC.

Inte oväntat riktade därför Funes uppmaningar till oppositionen om samarbete och "nationell samling" efter segern.

Men något stöd från Arena kan han nog inte räkna med. Då är det troligare att han lyckas locka över några ledamöter från landets tredje största politiska kraft, högerpartiet PCN (Partido de Conciliación Nacional).

I sluttampen av valkampanjen ställde sig PCN:s presidentkandidat Tomás Chévez oväntat på Funes sida, sedan han tvingats dra tillbaka sin kandidatur av en partiledning som slutit en pakt med Arena.

Rebellen Chévez har nu sparkats ut ur sitt gamla parti, men det är inte omöjligt att han å den nya regeringens vägnar kan så split mellan PCN:s ledamöter i parlamentet.

Problemet för Funes är att han för att lyckas med detta intrigmakande måste föra en betydligt mindre radikal politik än vad FMLN:s stora vänsterflank skulle vilja. Det är något som på sikt kan leda till att gamla interna konflikter väcks till liv inom vänstern.

Om vänsterflanken i FMLN får överhanden och/eller om högern blockerar regeringens lagförslag i kongressen kan dock Mauricio Funes komma att ta till Hugo Chávez och Rafael Correas patenterade knep: utlysa val till en grundlagsförsamling.