Vänstern segrade i El Salvador

MEXICO CITY. För första gången sedan fredsuppgörelsen i El Salvador 1992 får nu landet en vänsterregering. Det står klart sedan den förre TV-journalisten Mauricio Funes segrat i söndagens presidentval.

Vid tiotiden på söndagskvällen lokal tid kunde vänsterpartiet FMLN:s kandidat Mauricio Funes utropa sig till segrare.

- Det står nu ställt utom alla tvivel att jag blir El Salvadors näste president, deklarerade Funes inför jublande anhängare.

Strax därefter gav också valtribunalen officiellt besked om att Funes segrat. Med 92 procent av rösterna räknade hade Funes fått 51,28 procent och det regerande högerpartiet Arenas kandidat Rodrigo Ávila 48,72 procent av väljarstödet.

Funes seger innebär att ännu ett land i Latinamerika tar ett stort kliv till vänster på den politiska kartan. I El Salvador, som under hela 1980-talet plågades av ett inbördeskrig mellan regeringen och vänstergerillan, väntar troligen mindre av nyliberal ekonomisk politik och mer av sociala reformer under de närmaste åren, även om den 49-årige Mauricio Funes först måste ta i tu med den svåra uppgiften att samla en majoritet bakom sin politik i kongressen.

Han sträckte därför i sitt segertal ut handen till sina politiska motståndare och manade dem till att hålla fast vid ”det hopp och den vilja till försoning som gjorde det möjligt att nå fred i vårt land”.

I sitt tal återkom han till den befrielseteologiska biskopen Óscar Romero, som mördades 1980.

- Min regering kommer att baseras på dialog och rikta in sig på att hjälpa de fattigaste och mest utsatta grupperna, på samma sätt som Romero på sin tid menade att kyrkan måste sätta de fattiga i första rummet. Så ska min regering agera, sade Mauricio Funes.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-16