Anklagelser om valfusk i El Salvador

MEXICO CITY. El Salvadors 4,2 miljoner väljare började på söndagen strömma till valurnorna för att utse ny president. Samtidigt florerade ihärdiga rykten om att högerpartiet Arena, som suttit vid makten sedan 1989, förbereder valfusk.

- Vi har sett ett massivt flöde av människor från grannländerna. Dessa personer ges, så vitt vi kan förstå, salvadoranska ID-kort av regeringspartiet och bussas sedan ut till vallokalerna för att rösta, säger Sigfrido Reyes, presstalesman för vänsterpartiet FMLN, via telefon till DN på söndagsmorgonen lokal tid.

Uppgifterna polariserar en redan spänd situation inför valet. Den forna vänstergerillan FMLN:s kandidat Mauricio Funes har under lång tid lett stort i opinionsmätningarna, men efter en hård och enligt vänstern ”smutsig” slutspurt på kampanjen har ställningen jämnats ut.

I annonser och tv-reklam har regeringspartiet Arena anklagat Funes för att vara springpojke åt Hugo Chávez, ett budskap med tveksam grund vars främsta syfte tycks ha varit att så rädsla bland osäkra väljare.

Arena fick också tidigare i veckan uppbackning av en grupp konservativa amerikanska kongressledamöter som varnade för att försändelserna av pengar från släktingar i USA, en extrainkomst som är närmast livsviktig för många salvadoraner, kan komma att begränsas om FMLN vinner valet.

Det fick en talesman för USA:s president Barack Obama att gå ut och klargöra att landets inställning är neutral och att Obama kommer att vilja samarbeta med segraren, oavsett vem som blir vald.

Enligt FMLN:s talesman Sigfrido Reyes är partiets största farhåga nu att regeringspartiet ”stjäl” identiteter och röstkort av de drygt två miljoner salvadoraner som lever i USA och ger dem till personer som bussats in från grannländerna. Misstankarna minskar inte av att en majoritet av ledamöterna i landets valtribunal anses vara trogna regeringen.

- Vi har fått rapporter om att stora arbetsgivare, bland dem varuhuskedjan Super Selectos och flera banker, kräver av sina anställda att de fotograferar sina ifyllda röstsedlar med mobilkameror och visar upp dem när de kommer till jobbet på måndag. Det innebär så klart en oerhörd press på de anställda, säger Sigfrido Reyes till DN.

Arenas kandidat, den förre polischefen Rodrigo Ávila, och den sittande presidenten Tony Saca avfärdar anklagelserna som ogrundade. Över tusen valobservatörer, bland dem två svenska riksdagsledamöter, en EU-delegation och observatörer från de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS, finns också på plats för att bevaka valet.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-15