Mexikansk maffiaboss på Forbes lista

MEXICO CITY. Den ökände mexikanska maffiabossen Joaquín "El Chapo" Guzmán finns med på tidskriften Forbes lista över världens rikaste människor. Guzmáns personliga förmögenhet uppskattas till cirka nio miljarder kronor.

När den årliga listan över världens rikaste presenterades på onsdagen riktades det mesta av uppmärksamheten mot att Bill Gates återtagit förstaplatsen med en förmögenhet på 40 miljarder dollar (cirka 360 miljarder kronor).

Men i Mexiko hickade många kommentarorer till när de hörde namnen på nykomlingarna på listan. En av dem är ingen mindre än den mäktiga Sinaloakartellens 54-årige ledare Joaquín ”El Chapo” Guzmán, som sedan han rymde från ett högsäkerhetsfängelse 2001 varit Mexikos mest jagade man.

Guzmán och hans hantlangare tros vara ansvariga för många av de tusentals dödsoffer som krävts i det pågående kriget mellan kokainkartellerna i Mexiko under de senaste åren.

Att denne inte helt rumsrene miljardär nu alltså hamnat på Forbes lista är enligt de ansvariga på tidskriften en fråga om enkel matematik. Inkomsterna från kokainsmugglingen är enorma: sammanlagt beräknas någonstans mellan 160 och 350 miljarder kronor ha strömmat från USA till Colombia och Mexiko förra året och amerikanska myndigheter tror att Sinaloakartellen tog hand om minst 20 procent av de intäkterna.

Det, menar Forbes, borde ha gett Guzman råd att lägga undan åtminstone nio miljarder kronor.

- Se det som en försiktig uppskattning byggd på den information vi har, sade Forbes redaktör Luisa Kroll i en kommentar till nyhetsbyrån AP.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-12