Dödligt fånguppror var ren massavrättning

MEXICO CITY. Tjugo personer dödades på onsdagen i Mexiko när medlemmar i ett kriminellt gäng i ett fängelse i staden Ciudad Juárez gick från cell till cell och avrättade sina rivaler.

Våldsamheterna utbröt tidigt på morgonen i samband med att fångarna fick ta emot besök av anhöriga. Ett antal medlemmar i gänget ”Aztecas”, med nära band till drogkungen Vicente Carrillo Fuentes, uppges då ha avväpnat vakterna på en avdelning, för att sedan släpa ut medlemmar i gängen ”Mexicles” och ”Artistas Asesinos” ur deras celler och avrätta dem med sparkar och slag.

Utöver de 20 dödsoffren rapporteras minst fem fångar ha skadats allvarligt i oroligheterna.

De drabbade gängen, Mexicles och Artistas Asesinos, tros arbeta som yrkesmördare för Sinaloakartellen, som sedan ett år tillbaka försöker ta kontrollen över Ciudad Juárez, en stad med stor strategisk vikt vid smugglingen av kokain till USA.

Sedan nyår har fler än 360 maffiarelaterade mord rapporterats från Ciudad Juárez. Massavrättningen på fängelset inträffade bara fyra dagar efter det att en förstärkning på 4.000 federala poliser och militärer anlänt till staden för att försöka få bukt med kriget mellan de olika kokainkartellerna.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-05