Raúl Castro möblerar om

MEXICO CITY. Kubas president Rául Castro möblerar nu om rejält i sin regering. Bland de tunga namn som får gå finns utrikesminister Felipe Pérez Roque, som tidigare setts som Fidel Castros skyddsling.

Regeringsomvandlingen är den största och mest djupgående på Kuba på flera årtionden och tillkännagavs genom en kommuniké som lästes upp i den statliga teven på måndagen. Ett tiotal poster i regeringen besätts med nya namn eller försvinner helt, i vad som förefaller vara både ett försök till effektivisering och ett medvetet drag för att stärka presidentens grepp över maktapparaten.

Mest uppseendeväckande är att Felipe Pérez Roque, som varit utrikesminister i tio år, nu får lämna sitt uppdrag, och det just före ett möjligt närmande till Obama-administrationen.

Den 43-årige Pérez Roque har varit ett av kommunistregimens mest synliga ansikten och ansetts stå den numera sjuklige Fidel Castro nära. Nu ersätts han i stället av sin viceminister, karriärdiplomaten Bruno Rodriguez.

En annan av den yngre generationen ledare, Carlos Lage, förlorar också i inflytande. Lage får behålla sin vicepresidentpost, men blir av med uppdraget som sekreterare i ministerrådet - en roll som liknar andra länders premiärministerposter. Ny sekreterare blir general Jose Amado Ricardo Guerra, en av Raúl Castros nära allierade.

Kuba får också nya finans-, ekonomi-, jordbruks-, industri- och handelsministrar.

Erik de la Reguera

DN 2009-03-03