Hundratals maffiamedlemmar gripna

BUENOS AIRES. USA:s justitieminister Eric Holder tillkännagav på onsdagen att 755 medlemmar av den mäktiga mexikanska Sinaloakartellen gripits i en stor operation med kodnamnet "Xcellerator”.

Operationen inleddes för 21 månader sedan och har enligt narkotikapolisen DEA inneburit det hårdaste slaget hittills mot Sinaloakartellen, som anses vara den största av de kriminella organisationerna med fäste i USA. Bara under de senaste dygnen ska 52 personer ha gripits i olika razzior.

Omkring 59 miljoner dollar, 12 ton kokain, 600 kilo amfetamin och åtta kilo heroin uppges ha beslagtagits i operationen, som DEA-chefen Michele Leonhart beskrev som ”den största och effektivaste någonsin”.

Beskedet kom sedan ledande amerikanska politiker och militärer uttryckt stark oro för det eskalerande våldet i Mexiko och risken för att det sprider sig till USA. Sinaloakartellen ligger sedan ett par år i krig med en konkurrerande allians av karteller i Mexiko, ett krig som förra året krävde 5.630 dödsoffer.

Erik de la Reguera

DN 2009-02-26