Samba, svett, synd – och Obama

LIMA. Årets upplaga av den brasilianska karnevalen har en okrönt kung, och det är ingen mindre än Barack Obama.

Medan det veckolånga firande som kallats ”världens största fest” går mot sitt klimax i storstäderna Rio de Janeiro och São Paulo har den nyvalde amerikanske presidenten börjat dyka upp allt oftare i den orgie av svett, samba och synd som karnevalen är.

Hans bild, tecknad av den brasilianske konstnären Ricardo Miranda, finns vart man än vänder sig: på tröjor och affischer, sida vid sida med Martin Luther King och Bob Marley och i form av tusentals masker på de dansande festprissarna i karnevalsyran.

I Sao Paulo, där sambarytmerna dundrar nästan lika högt som i Rio, har Obama dessutom fått en kroppsnära behandling av en av Brasiliens mest kända sambadrottningar, Viviane Castro.

Hon är stjärna i sambaskolan X-9 Paulistana och paraderade i helgen längs gatorna med den amerikanske presidenten på sitt vänstra lår. Kroppsmålningen väckte uppmärksamhet, och inte bara på grund av drottningens nakna uppsyn. På sitt högra lår hade hon nämligen Brasiliens president Lula da Silva och på magen en text som lydde: ”till salu”.

Det kan låta som en syndig invit, men var i själva verket en kritik av skövlingen av Amazonas.

Lulas regering har fått mycket kritik för att göra för lite för att skydda regnskogen, samtidigt som många brasilianer nu är rädda för att amerikanska bolag ska köpa upp den.

Som en extra krydda i denna sambasvängande debatt avslöjades det nyligen att ett stort antal organisationer, varav flera utländska, på olika sätt visat sig exploatera uppköpt regnskog, trots att de lovat skydda den.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 23 februari 2009.