Het kafédebatt om Chávez

CARACAS. På Luis Tirados lilla internetkafé i den fattiga Caracasförorten Petare uppstår en spontan diskussion om Hugo Chávez planer på att sitta kvar vid makten ända fram till 2049.

- Jag gillar egentligen inte Chávez, för mig är han bara ett redskap, fnyser den gamle kommunisten Yonis Guillermo.

- Hur kan du säga så? Chávez är ledaren! Han är den ende president någonsin som på allvar brytt sig om de fattiga, säger Cipriano Garcia, en av de mer renläriga inom Chávez socialistparti.

Det får socialarbetaren Elluz Cárdenas att reagera:

- Du, att vara socialist innebär faktiskt inte att man blint följer en ledare. Chávez borde lära folket att klara sig utan honom, i stället för att bara hänga kvar vid makten!

Ägaren av internetkaféet, Luis, är också medlem i socialistpartiet.

- Många här ser Chávez som en garant för den förändringsprocess som inletts. Men han har omgett sig med dåligt folk, så korruptionen är fortsatt ett stort problem, säger han.

Mycket tyder på att det är denna interna debatt bland anhängarna - och hur den påverkar valdeltagandet - som kommer att avgöra utgången av den folkomröstning som nu på söndag avgör om maxgränsen för antalet mandatperioder som en president får sitta ska slopas.

Oppositionen varnar för att landet är på väg mot diktatur. Det kan vara svårt att tro när man ser den livliga Debatt som pågår på gator och torg i Venezuela. Men inne på internetkaféet avslutar Luis Tirado med en fråga:

- Visst skulle en sån här debatt vara möjlig även om det bara fanns ett enda parti?

Erik de la Reguera

DN 2009-02-15