Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Svennis” jobb sitter löst

CARACAS. Det blev en tung start på den andra VM-kvalomgången för Sven-Göran Eriksson och hans Mexiko. Nattens match mot ärkerivalen USA slutade med ett svidande 2-0-nederlag - och nu sitter ”Svennis” jobb löst.

Bortamötet mot USA i Columbus, Ohio, skulle bli matchen som vände Sven-Göran Erikssons motvind i Mexiko. En seger hade brutit den 36 år långa - och för mexikanerna högst pinsamma - sviten av segerlösa resultat på amerikansk mark i VM-kvalet, och gett svensken lite andrum efter den senaste tidens allt hårdare kritik.

Men det ville sig inte för Svennis mannar den här kvällen heller. Historien upprepar sig konstaterade tidningen El Universal lakoniskt efter förlusten. Flera mexikanska tidningar var också snabbt ute och spekulerade om att Eriksson nu kan få sparken.

Då hade ändå matchen börjat bra för Mexiko. De grönvitas snabba bolltrillande och rörelse var vägvinnande under den första kvarten och både Nery Castillo och Giovanni dos Santos var nära att bryta igenom och ge El Tri, som landslaget kallas i Mexiko, ledningen.

Tempot fortsatte vara högt halvleken ut, men USA tog över allt mer av spelet i kylan och vätan i Columbus. Och när Mexikos länk mellan mittfält och anfall, Nery Castillo, skadades och tvingades byta efter en halvtimmes spel förlorade Erikssons manskap det mesta av udden framåt.

USA tog ledningen två minuter före pausvilan när Michael Bradley, son till USA:s coach Bob Bradley, hittade rätt på en retur i röran framför Oswaldo Sánchez i Mexikos mål.
Samme Bradley punkterade sedan matchen på tilläggstid i andra halvlek genom ett skott från 25 meter som en olycklig Sánchez helt missbedömde studsen på.

Mexiko höll uppe spelet väl matchen igenom, men hade hög felprocent i passningsspelet och åstadkom få farligheter, vilket fick en ovanligt sammanbiten Sven-Göran Eriksson att frustrerat fara upp från bänken flera gånger.

Saken blev inte bättre av att Rafael Marquez drog på sig ett rött kort efter en tuff tackling mot USA:s målvakt Tim Howard tjugo minuter in i andra halvlek.

Det återstår fortfarande nio matcher för Mexiko i den kvalgrupp med sex lag som gör upp om tre platser i VM i Sydafrika (fyran i gruppen får kvala vidare mot ett lag från Sydamerika). Onsdagens inledande förlust mot favoriten USA innebär att en vinst i nästa match, hemma mot Costa Rica den 28 mars, närmast är ett måste för Mexiko. Frågan är dock om Eriksson fortfarande är lagets coach då.

Natten till torsdagen spelades två andra matcher i samma grupp: El Salvador och Trinidad Tobago slutade 2-2, medan Costa Rica besegrade Honduras med 2-0 i San José.

Erik de la Reguera

DN 2009-02-12

You may also like...