Poliser skändade synagoga i Venezuela

CARACAS. Elva personer, varav sju poliser, greps på söndagen i Venezuela misstänkta för att ha vandaliserat en synagoga i huvudstaden Caracas. Händelsen har försämrat de redan dåliga relationerna mellan Hugo Chávez regering och Israel.

Det var den 30 januari i år som en grupp beväpnade män stormade in i Caracas största synagoga och skrek "ut med judarna", vräkte omkull klenoder och sprejade antisemitiska slagord på väggarna. Attacken inträffade bara några få veckor efter det att Hugo Chávez utvisat den israeliska ambassadören i Venezuela i protest mot kriget i Gaza.

Misstankarna kom snabbt att riktas mot en militant Chávezvänlig grupp kallad "La Piedrita". Ännu på söndagskvällen var det dock oklart om de gripna, varav en uppges ha arbetat som säkerhetsvakt vid synagogan, tillhörde denna grupp.

De sju gripna poliserna arbetade dock i Caracas polisdistrikt och president Chávez, som tidigare tagit avstånd från attacken, försökte därför lägga ansvaret på oppositionens borgmästare i staden.

- Varje borgmästare måste svara för sina poliskårer, sade Chávez på söndagskvällen.

Erik de la Reguera

DN 2009-02-09