Kidnappad guvernör fri efter sju år

BUENOS AIRES. Ännu en av Farcgerillans fångar kunde återförenas med sina anhöriga på tisdagen, efter det femte lyckade frigivandet på bara några dagar. Denna nya "charmoffensiv" från den colombianska gerillans sida syftar av allt att döma till att återta det politiska initiativet i konflikten inför presidentvalet i Colombia 2010.

I dag har ett mirakel skett. Men det måste till ännu fler mirakel så att alla blir fria, sade den colombianske politikern Alan Jara på tisdagen, sedan han efter sju år i Farcgerillans djungelläger fått återse sin fru och son.

Återföreningen kunde ske sedan en brasiliansk helikopter med rödakorspersonal och senatorn Piedad Córdoba ombord plockat upp honom på den överenskomna plats långt ute djungeln i provinser Guaviare i södra Colombia dit Jara förts av sina fångvaktare.

In i det sista var dock frigivandet osäkert.

Ett första försök att hämta Jara fick ställas in i måndags, sedan gerillan klagat över fortsatt militär aktivitet i området och president Álvaro Uribe protesterat mot hur helgens frigivanden av tre poliser och en soldat gått till.

- Jag tänker inte tillåta att terroristerna gör en fest av de kidnappades smärta, sade Uribe.

När dessutom en bilbomb exploderade i staden Cali, med två dödsoffer och tiotals skadade som följd, bestämde sig Uribe för att trycka ned bromspedalen.

Det visade sig dock vara svårt att klarlägga vem som låg bakom bombdådet, och sedan Internationella röda korset vädjat till presidenten ändrade han sig till slut och lät nyckelpersonen Piedad Córdoba delta i operationen.

Den senaste vågen av frigivanden ska inte ses som ett försök av Farc att nå en dialog med Uribes regering, något som gerillan tidigare avvisat. Det ömsesidiga förtroendet mellan parterna är sedan länge lika med noll.

Men om ett drygt år är det presidentval i Colombia, något som Farcs nya ledare Alfonso Cano är väl medveten om. Efter ett tungt 2008, då tre av gerillans högsta ledare dödades eller avled och dess viktigaste gisslan Ingrid Betancourt fritogs i en spektakulär räddningsoperation, är Cano mån om att positionera sig inför valet och förbättra gerillans skamfilade image.

Så när en grupp vänsterintellektuella, som kallas Colombianer för fred och i vilken Piedad Córdoba ingår, i slutet av förra året föreslog gerillan ensidiga frigivanden och ett slut på kidnappningarna var Cano inte sen att lyssna.

Det är denna dialog som nu gett resultat.

Men frågan är om Farcs ledning är villig att fortsätta med sina ensidiga frigivanden, till dess att de återstående 22 "politiska" fångarna är fria. Till dem ska också läggas minst 300 kidnappade som Farc håller av "ekonomiska skäl".

Utan ett definitivt slut på kidnappningarna kommer Farc få svårt att övertyga Colombias nästa president - och väljarna - om vikten av att sätta sig ned vid ett förhandlingsbord.

Erik de la Reguera

DN 2009-02-04