Castro på historiskt besök hos Medvedev

BUENOS AIRES. För första gången sedan kalla krigets slut är nu en kubansk president på statsbesök i Ryssland. Den 77-årige Raúl Castros ankomst till landet beskrivs av båda regeringarna som ”historisk” och väntas leda till ett avsevärt fördjupat samarbete mellan de forna allierade.

Inte sedan Sovjetunionens fall har relationerna mellan Kuba och Ryssland varit så goda som nu. Länderna har på bara drygt ett halvår gått från att ha artiga men något frostiga förbindelser till att drömskt tala om den strategiska allians som varade till Berlinmurens fall.

Det var också med öppna armar som president Dmitrij Medvedev tog emot Raúl Castro på sitt lantställe utanför Moskva på torsdagen.

– Vi hoppas kunna stärka och konsolidera vad som redan har uppnåtts och ta ännu ett steg i rätt riktning, sade Castro till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Statsbesöket varar i sex dagar och är det första sedan 1987, då Fidel Castro reste till Moskva för att närvara vid 70-årsjubileet av ryska revolutionen.

Dåvarande Sovjetunionen var under många år Kubas i särklass största handelspartner, så när stormakten föll ihop och den nya ryska regeringen satte stopp för mycket av handeln och bröt försändelserna av subventionerad olja gick Kuba in i en djup ekonomisk kris.

Lågvattenmärket för relationerna kom 2001, då Vladimir Putin beslutade stänga radar- och signalspaningsanläggningen Lourdes på Kuba, som misstänktes kunna avlyssna stora delar av sydöstra USA.

Nu tycks dock allt gammalt groll vara glömt. Vändpunkten kom med Georgienkrisen förra året, då regimen på Kuba gav sitt stöd till Ryssland. Det uppskattades i Kreml, som samtidigt såg en möjlighet att irritera USA genom ett oväntat geopolitiskt schackdrag: att på nytt etablera sig på Kuba, stormaktens själva ”bakgård”.

Medvedev besökte Kuba i november förra året och strax därefter lade en grupp ryska stridsfartyg till i Havannas hamn. Men den ryska militära närvaron i Karibien, liksom de allt närmare relationerna med Hugo Chávez i Venezuela, har hittills bagatelliserats av USA:s utrikesdepartement.

Nu väntar både Kuba och Ryssland på signaler från Barack Obama om tydliga förändringar i den amerikanska utrikespolitiken. Båda ländernas ledare betonar att de vill se en ”multipolär värld”.

Inför Castros besök har Ryssland betonat de avtal om utvinning av olja och nickel som väntas skrivas under. Raúl Castro, å sin sida, är säkert intresserad av att utnyttja det fördelaktiga miljardlån som Medvedev lovat honom för inköp av vapen och luftvärnssystem.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 30 januari 2008.