Katastrofläge i Argentina efter värsta torkan på 40 år

BUENOS AIRES. Katastroftillstånd har utlysts i Argentina efter den värsta torkan på fyrtio år. Bönderna tvingas vanmäktigt se på när deras skördar går förlorade, hundratusentals nötkreatur har dött och president Cristina Kirchner får det allt svårare att avvärja en ekonomisk kollaps.

Sommarmånaderna på det södra halvklotet har i år varit ovanligt heta i Argentina. De senaste veckorna har inte en droppe regn fallit över de vidsträckta slätterna norr om huvudstaden Buenos Aires och termometerns kvicksilver har bara vid undantagsfall sjunkit under 30-gradersstrecket.

I de provinser som drabbats värst av hettan, Santa Fé och Entre Ríos, har de annars så bördiga åkrarna och betesmarkerna förvandlats till sandiga, spruckna ökenlandskap där dammoln drar fram över högar av kadaver.

Inte sedan 1971 har Argentina varit så illa utsatt av torka. Omkring 800.000 nötkreatur uppges ha dött av törst, minst en femtedel av sojaskörden har gått förlorad och den sammanlagda notan för lantbrukarna uppskattas hamna på 12 miljarder kronor i uteblivna intäkter.

Argentinas president Cristina Kirchner deklarerade därför katastroftillstånd i hela landet i måndags. I sitt tevetal lovade hon omfattande skattelättnader för de drabbade bönderna.

- De slipper betala skatt under hela nästa år. Det innebär en stor uppoffring av alla argentinare, för ingen annan sektor i vår ekonomi kan räkna med denna sorts stöd, sade Kirchner.

Skattelättnaderna tolkas av många bedömare som en utsträckt hand till de bönder som under förra året ledde massiva protester mot Kirchners regering.

Men trots att lantbrukarna det senaste decenniet gjort stora vinster var reaktionen från flera av bondeorganisationerna avvisande.

- Det här är inte ens i närheten av vad som krävs för att lösa situationen, sade Eduardo Buzzi, ordförande för Argentinska lantbrukarfederationen (FAA).

Krisen i jordbruket kommer utan tvekan att gröpa ett stort hål i statskassan i Argentina, ett land som normalt sett räknas bland de fem största kornbodarna i världen.

Cristina Kirchner ser därför ut att gå ett hårt år till mötes. Under 2009 går löptiden ut för flera stora lån i mångmiljardklassen, och oberoende ekonomer varnar för att Argentina kan få svårt att klara av att sina avbetalningar på lånen.

I värsta fall kan det leda till en ekonomisk kollaps, liknande den som drabbade landet 2001 och som befolkningen just har börjat återhämta sig från. Regeringen förnekar detta skräckscenario, hävdar att ekonomin är stabil och påpekar att Argentinas tillväxt förra året var sju procent.

Men de senaste årens tillväxt har drivits av en "sojaboom" inom jordbrukssektorn, som dragit fördel av brant stigande världsmarknadspriser på sojabönor, kött och andra exportvaror. Sedan den globala finanskrisen detonerade har dock priserna på dessa jordbruksprodukter fallit snabbt.

I oktober förra året meddelade Cristina Kirchner att privata pensionsfonder till ett värde av 225 miljarder kronor ska återföras i statlig regi, officiellt för att skydda pensionärernas pengar från en möjlig börskollaps, men troligen också för att få ett välbehövligt tillskott i statskassan. Många i Argentina undrar nu om det räcker.

Erik de la Reguera

DN 2009-01-28