“Soppkokaren” ber anhöriga om ursäkt

BUENOS AIRES. Han kallas för "soppkokaren" och säger sig ha löst upp minst 300 mördade människors kroppar i flytande natriumhydroxid för maffians räkning. Nu kräver anhöriga till de många "försvunna" i Tijuana att de sönderfrätta kropparnas identitet fastställs.

När Santiago Meza greps av mexikansk militär utanför Tijuana i helgen erkände han snabbt att han arbetade för den lokala maffiabossen Teodoro "Teo" García, en utmanare till Arrellano Felix-familjen, och att hans specialitet var att sudda ut spår efter mördade människor.

Han förklarade att han kallades för "soppkokaren" ("el pozolero" på spanska, vilket anspelar på en soppa vid namn pozole), eftersom han brukade göra sig av med kropparna genom att dumpa dem i flytande natriumhydroxid, också känt som lut eller - i sin fasta form - kaustiksoda.

För sitt groteska arbete fick Meza 600 dollar i veckan av maffian. Han påstår sig ha utfört arbetet under tio års tid, och polisen tror honom, för vid flera tillfällen har de hittat tunnor med sönderfrätta, misstänkta rester från människor.

De flesta av de 300 offren som Meza "tagit hand om" ska ha dödats på grund av obetalda skulder eller i uppgörelser mellan kartellerna.

- Jag vill be de anhöriga om ursäkt, mumlade Santiago Meza inför tevekamerorna efter gripandet.

Någon förlåtelse kan han nog inte räkna med. Men däremot kräver nu många av de anhöriga till de omkring 450 personer som försvunnit spårlöst i Tijuana de senaste åtta åren att offren identifieras med hjälp av tandkort och dna-test.

- Jag skulle få frid om jag åtminstone fick veta vart min sons kropp blev av, sade Fernando Oseguera, en representant för de anhöriga, vid en presskonferens på söndagen.

Förra året rapporterades drygt 700 människor ha dödats i maffiarelaterat våld i Tijuana. Många av offren tillhörde någon av de karteller som strider om kontrollen över denna strategiskt belägna gränsstad, men allt fler civila har också drabbats i takt med att våldet blivit mer urskillningslöst.

Erik de la Reguera

DN 2009-01-26