Ja väntas till ny grundlag i Bolivia

BUENOS AIRES. Enligt de första vallokalsundersökningarna efter söndagens folkomröstning i Bolivia blev det ett klart ja till den nya författning som president Evo Morales vill driva igenom.

Tevekanalerna PAT, Unitel och Red Uno presenterade på söndagskvällen flera av varandra oberoende vallokalsundersökningar som alla tydde på att ja-sidan segrat med omkring 60 procent av rösterna.

Nej-sidan fick i dessa undersökningar omkring 40 procent av rösterna. I en separat folkomröstning föreföll samtidigt omkring 80 procent av väljarna ha röstat för en maxgräns för jordegendomar på 5.000 hektar.

Om dessa preliminära resultat står sig är det en stor framgång för Evo Morales, som själv är aymaraindian och som hade en ny författning som ett av sina viktigaste vallöften när han kom till makten 2006. Turerna har varit många och en allt värre konflikt med högeroppositionen, som bland annat ledde till våldsamma gatuprotester, var nära att sätta stopp för grundlagsändringarna.

Men som den första indianen i Bolivias historia att nå presidentposten har Morales envist hållit fast vid att det är nödvändigt att ge de olika ursprungsfolken större lokalt självstyre och mer representation i parlamentet, något som han nu alltså förefaller ha fått folkets stöd för.

Hans belackare i högeroppositionen, vars främsta stöd finns bland den minoritet av mestiser och spanskättlingar som främst bor i östra Bolivia, hävdar dock att den nya grundlagen ger regeringen "totalitär makt" och allt för stora befogenheter att gripa in i ekonomin. Enligt de preliminära resultaten segrade också nej-sidan stort i de ostliga provinserna Santa Cruz, Beni och Pando.

Erik de la Reguera

DN 2009-01-26