Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Allt starkare krav på dödsstraff i Mexiko

BUENOS AIRES. I veckan inleddes en debatt i Mexiko om ett återinförande av dödsstraffet, samtidigt som paramilitära medborgargarden uppges ha sett dagens ljus på flera håll i landet.

Förtjänar mördare och kidnappare att straffas med döden? Ja, svarar allt fler mexikaner sedan maffiavåldet i landet ökat till aldrig tidigare sedda nivåer. Bara under förra året dödades 5.700 människor i uppgörelser mellan olika karteller.

Avhuggna huvuden och andra makabra fynd görs varje dag runt om i landet, samtidigt som polis och militär har visat sig vara djupt infiltrerade av maffian.

I tunnelbanan och på teve har nu partiet De gröna (Partido verde ecologista) satsat på stora reklamkampanjer med budskapet: "Dödsstraff! För att vi bryr oss om Ditt liv."

De gröna, som sitt namn till trots inte har särskilt gott rykte bland miljöaktivister, vet att de har en majoritet av mexikanerna i ryggen när de ställer det politiskt inkorrekta kravet. Inte minst eftersom de också vill införa dödsstraff för poliser som hjälpt brottslingar.

Med ett annalkande parlamentsval senare i år är de stora partierna inte benägna att stöta sig med folkopinionen och i veckan lyckades därför De gröna få kongressen att inleda en stor nationell debatt om ett återinförande av dödsstraffet.

På gatan i Mexico City möts dock förslaget allt som oftast med svart humor: "Om det ska gälla för korrupta politiker också, så är jag för det", var en åsikt jag mötte ofta när jag besökte staden förra veckan.

Samtidigt kommer rapporter från bland annat Ciudad Juárez om att affärsidkare beväpnat egna medborgargarden för att ta upp kampen mot den organiserade brottsligheten. I förra veckan hittades för första gången en lapp intill en avrättad man på vilken det stod: "Det här är ett budskap till dem som håller på med utpressning."

Erik de la Reguera

DN 2009-01-24

You may also like...