“Han fick vad han förtjänade”

HOLGUÍN, KUBA. Även Kuba har ett "Ara-fall" - en omdiskuterad händelse där en idrottare som anser sig bortdömd av korrupta domare i OS har mötts av förståelse på hemmaplan.

Minns ni skandalen i OS när den kubanske taekwondo-utövaren Angel Valodia Matos sparkade den svenske domaren Chakir Chelbat i ansiktet? Nu hävdar kubanen i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter att han före bronsmatchen i Peking erbjöds 10.000 dollar för en läggmatch. Och att han tror att svensken accepterade pengarna.

Under fem månader har han undvikit att kommentera händelsen. Men nu tar han bladet från munnen.

DN finner Angel Valodia Matos i den lilla staden Holguín på östra Kuba, där han är på besök hos sin systers familj. Han tar emot i familjens enkla hus och säger att "jo, det är väl dags att berätta", medan resten av familjen lyssnar i tystnad.

Få tevebilder från Peking-OS har vevats så mycket som de som visar hur den kubanske taekwondostjärnan Angel Valodia Matos i vredesmod riktar en spark mot den svenske domaren Chakir Chelbat sedan han diskvalificerats.

Sinnet rann på Matos, svensken träffades av sparken, fördes till sjukhus och tvingades sy fyra stygn i en spräckt läpp.

Men på Kuba fick Matos stöd av Fidel Castro, som anklagade domarkåren i OS för att vara "korrupt", och han är därför fortfarande hjälte i sitt hemland, där många minns OS-guldet i Sydney 2000.

Det som inte kommit fram, menar Matos, är vad som inträffade före matchen i Peking.

- När jag stod och värmde upp kom motståndarens tränare fram och erbjöd mig 10.000 dollar för en läggmatch, hävdar han. Jag tackade nej. Men sedan såg jag hur samme tränare gick fram och talade med den svenske domaren i avskildhet. Så när jag diskvalificerades antog jag att svensken hade erbjudits pengarna. Det var därför jag blev så arg, säger han.

Men diskvalificeringen kom sig ju av att du dröjde för länge utanför mattan vid ett skadeavbrott?
- Ja, det stämmer, men enligt regelboken måste domaren varna upprepade gånger om att tiden är på väg att rinna ut, och det gjorde han inte. (Chelbat har dock tidigare sagt att han varnade Matos flera gånger, DN:s anmärkning.)

Varför har du väntat så länge med dessa anklagelser?
- Allt det jag säger nu finns med i det brev vi skrev till berörda kommittéer. Men det har inte lett till någonting och därför känns det som att det är dags att berätta nu.

Hur utbredd tror du att korruptionen var i Peking-OS?
- Jag har inga bevis, men jag misstänker att ytterligare två-tre matcher i OS-turneringen i taekwondo var uppgjorda. Och här på Kuba uppmärksammades också flera märkliga domslut i boxnings- och judoturneringarna.

Hur ser du då på ditt eget agerande efter domslutet?
- Min reaktion var inte bra och jag beklagar det inträffade. Men ärligt talat tycker jag att domaren förtjänade det!

Är det allt vad du har att säga till domaren?
- Ja.

Vad har du gjort sedan du blev avstängd?
- Jag arbetar som hjälptränare vid Kubas landslagsuttagningar. Avstängningen svider inte så mycket, för jag hade i vilket fall tänkt dra mig tillbaka efter OS. Men det är klart, ingen vill avsluta sin karriär på det här viset.

Erik de la Reguera

DN 2009-01-21