Forna gerillan framåt i salvadoranskt val

BUENOS AIRES. Den förra gerillan och numera vänsterpartiet FMLN gick kraftigt framåt i söndagens parlamentsval i El Salvador. Men det regerande högerpartiet Arena såg ändå ut att behålla majoriteten i kongressen med hjälp av sina stödpartier.

Med bara två månader kvar till presidentvalet i El Salvador hölls parlaments- och lokalval i landet på söndagen. När 60 procent av rösterna var räknade såg vänsterpartiet FMLN ut att bli landets ledande politiska kraft.

Enligt preliminära uppgifter får FLMN 37 av de 84 platserna i kongressens enda kammare, vilket är fem fler än partiets nuvarande antal. Det konservativa högerpartiet Arena förlorar en ledamot och får 33 platser.

Trots det verkade Arena behålla greppet om majoriteten i kongressen, på grund av stödet från småpartierna PCN och PCD.

I huvudstaden San Salvador gav de första siffrorna segern till högerkandidaten Norman Quijano, som jublande deklarerade slutet på tolv års vänsterstyre i staden.

Inför presidentvalet i mars leder FMLN:s kandidat Mauricio Funes i opinionsmätningarna. En seger för honom skulle innebära att FMLN hamnar i regeringsställning för första gången sedan fredsavtalen skrevs under 1992.

Erik de la Reguera

DN 2009-01-19