Knarkmaffia hotar kidnappa skolbarn

MEXICO CITY. I den mexikanska gränsstaden Ciudad Juárez vågar många föräldrar inte låta sina barn gå till skolan av rädsla för kidnappningar. Det är bara det senaste exemplet på hur våldsspiralen drabbar även civila i Mexiko, och nu höjs krav på dödsstraff och beväpnade medborgargarden eller – i motsatta lägret – en legalisering av drogerna.

Anonyma hotbrev har den senaste tiden satts upp utanför en rad skolor i miljonstaden Ciudad Juárez i norra Mexiko. I breven kräver en lokal maffiaorganisation att lärarna ska ge dem sin julbonus, som i Mexiko ofta uppgår till en extra månadslön – annars kan barnen komma att kidnappas.

Denna typ av beskyddarverksamhet har ökat snabbt över hela Mexiko i takt med att maffian behöver finansiera det tilltagande kriget i den undre världen.

Enbart i Ciudad Juárez har minst 1 400 människor dödats i uppgörelser i år och omkring 30 butikslokaler har bränts ned till följd av utpressning. Många företagare anklagar myndigheterna för att stå handfallna inför brottsligheten, när de inte är direkt inblandade i den.

I Ciudad Juárez har det därför börjat talas allt högre om att beväpna egna medborgargarden, något som redan skett i delstaten Guerrero, där en paramilitär ”självförsvarsgrupp” uppges operera. Risken är dock stor för att följden bara blir att kartellerna skapar egna sådana grupper för att kunna bekämpa motståndarna mer legitimt.

Samtidigt förefaller det gamla maktpartiet PRI vilja göra ett återinförande av dödsstraffet till en valfråga i nästa års parlamentsval. Stödet för dödsstraff för bland annat kidnappning har på senare tid stigit kraftigt i opinionsmätningarna.

Då är de tankar om en legalisering av drogerna som bland annat författaren Carlos Fuentes uttryckt stöd för betydligt mer kontroversiella. Förespråkarna menar att en legalisering av bland annat kokain och metamfetamin skulle kunna slå undan fötterna för maffian och ta ifrån dem deras främsta inkomstkällor.

Men så länge samma droger är illegala i USA är det i det närmaste politiskt självmord att föreslå något sådant i Mexiko.

En senator för vänsterpartiet PRD vågade sig nyligen på att föreslå en slopning av straffen för konsumtion och innehav av marijuana – en drog som både odlas och konsumeras ymnigt i Mexiko – men fick då genast hård kritik, och inte minst från de egna leden.

Erik de la Reguera

Våldet i Mexiko sprider sig till de civila

Kriget i den undre Världen har i år krävt minst 5 400 dödsoffer i Mexiko. Fram till nyligen var de flesta som dödades medlemmar i maffian, medan en mindre andel utgjordes av poliser och militärer.

På senare tid har dock även familjemedlemmar, flickvänner, advokater och andra civila kommit att drabbas. Samtidigt har utpressning och kidnappningar blivit allt vanligare.

Kriget handlar om kontrollen över lukrativa smugglingsrutter till USA, men också om den lokala försäljningen av kokain, marijuana och metamfetamin.

President Felipe Calderón menar att det ökade våldet beror på att kartellerna är desperata sedan de förlorat några av sina tyngsta ledare, men en ny amerikansk rapport slår fast att den mexikanska maffian tvärtom är mäktigare än någonsin och numera också kontrollerar stora delar av distributionen i USA.

Publicerad i DN den 22/12 2008.