Kräver slut på embargo mot Kuba

SAN AGUSTINILLO. Efter åratal av utfrysning i Latinamerika välkomnas nu Kuba in i värmen igen. Alla länder i regionen ställde sig på onsdagen bakom kravet på ett hävande av USA:s handelsembargo mot Kuba.

Uttalandet skrevs under av regeringschefer och ministrar från de 33 länderna i Latinamerika och Karibien vid ett toppmöte i Costa do Sauipe i Brasilien. Kubas president Raúl Castro fanns på plats, eftersom Kuba dagen innan välkomnats som fullvärdig medlem i den så kallade Rio-gruppen.

Sedan 1962, då USA införde ett totalt handelsembargo och Kuba uteslöts ur Amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS, har Fidel och Raúl Castro varit bannlysta från de flesta regionala toppmöten och sammankomster.

Det har dock ändrats i och med de senaste årens vänstervåg i Latinamerika. Brasiliens president Lula da Silva var på onsdagen bara en i raden av statschefer som kallade det amerikanska embargot för "oacceptabelt".

Längst gick Bolivias president Evo Morales, som uppmanade alla länder i regionen att utvisa USA:s ambassadörer om inte Barack Obama häver embargot efter sitt tillträde som president.

Erik de la Reguera

DN 2008-12-18