Gick ner 240 kilo – nu ska han ge bantningsråd

MEXICO CITY. Med sina 325 kilo är Manuel Uribe långt ifrån sinnebilden av en kostmedveten man med dietistdrömmar. Men nu vill han hjälpa andra mexikaner att gå ned i vikt.

När denne 43-åring från Monterrey i norra Mexiko utsågs till världens fetaste man 2006 var han uppe och snuddade på 600-kilostrecket och hade inte orkat ta sig upp ur sängen på flera år. Sedan dess har han dock, med stöd av sin fru och sporrad av en rad teveprogram, lyckats gå ned 240 kilo i vikt och det på bara två och ett halvt år.

Fortsätter han att banta i samma takt kan det ge honom ännu en notering i Guinness rekordbok, men nu som den som förlorat mest vikt på kortast tid.

Favoriträtten tacos al pastor och pommes frites, gärna med en stor coca-cola till, har han fått ge avkall på. Men i gengäld har Manuel Uribe blivit något av en symbol för kampen mot den ökande fetman hos barn och vuxna i Mexiko. Landet ligger tvåa på listan över de nationer som har störst problem med övervikt strax efter USA. En starkt bidragande orsak till det tros vara de ändrade kostvanorna.

För mexikanerna äter visserligen fortfarande tacos, enchiladas och quesadillas med glädje, men det senaste decenniet har också den amerikanska snabbmatskulturen börjat anammas på allvar. Hamburgare och pizza har blivit allt vanligare på middagsborden och då inte minst i låginkomsthem.

Samtidigt har mexikanerna blivit världsmästare på läskdrickande: medelmexikanen konsumerar varje år inte mindre än 152 liter läsk. Paradoxalt nog kan den undernäring som fortfarande existerar på många håll i Mexiko också vara en bidragande anledning till att så många blir överviktiga.

Vissa studier tyder på att de som utsatts för undernäring i späd ålder - vilket i dag gäller många av Mexikos vuxna - är mer benägna att lägga på sig vikt senare i livet. De tros också löpa större risk än andra att insjukna i hjärt-kärlsjukdomar.

Bara i Manuel Uribes hemstad Monterrey tros minst femton personer väga mer än 200 kilo. Den förre rekordhållaren vill nu därför skapa en stiftelse som ska hjälpa dem att gå ned i vikt på samma sätt som han själv har gjort.

Erik de la Reguera

DN 2008-12-13