Dissidenter gripna på Kuba

MEXICO CITY. Inför 60-årsfirandet av FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna greps ett trettiotal dissidenter på Kuba. Det uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Vid firandet av årsdagen i onsdags genomfördes en för Kuba ovanlig protestyttring vid Capitolium i Havanna, där ett trettiotal personer protesterade högljutt mot censuren och bristen på yttrandefrihet.
Enligt Human Rights Watch (HRW) hade då redan ett trettiotal andra dissidenter gripits på olika håll i Kuba.

"Detta är ännu ett bevis för att Kubas regering vägrar tolerera grundläggande mänskliga rättigheter, trots maktöverlämnandet från Fidel till Raúl Castro", skriver HRW:s José Miguel Vivanco i ett uttalande.

Några av de gripna uppges nu ha släppts, men det är oklart vad som hänt med de övriga. Ingen omedelbar kommentar fanns att tillgå från Kubas regering, men tidigare har dissidenterna anklagats för att vara "legoknektar" i USA:s tjänst.
Kubas utrikesminister Felipe Pérez Roque förklarade i onsdags att landet är berett att granskas av FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Erik de la Reguera

DN 2008-12-12