Dödliga våldet i Mexiko fördubblat

MEXICO CITY. Efter ett osedvanligt blodigt dygn i Mexikos undre värld gick landets riksåklagare på måndagen ut och tillkännagav att sammanlagt 5.376 människor har dödats i maffiarelaterat våld i år. Det är en fördubbling mot samma period förra året.

- Tendensen är att denna typ av våld bara fortsätter att öka. Vi har inte nått kulmen än, sade riksåklagaren Eduardo Medina Mora vid offentliggörandet av den dystra statistiken.

Samtidigt kom rapporter om att 45 människor dödats på 24 timmar i landet. I Chilpancingo i delstaten Guerrero uppges 19 personer ha dödats i olika sammandrabbningar och två av offren ska ha påträffats halshuggna.

Som vanligt krävdes de flesta offren i den norra delen av landet. I gränsstaden Ciudad Juárez dödades 15 personer sex av dem när ett kommando rusade in på en bar och sköt mot gästerna med automatgevär.

Det pågående kriget mellan två rivaliserande allianser av karteller har intensifierats den senaste tiden. Bara under november månad mördades 941 människor drygt 30 per dygn vilket gör den till den våldsammaste månaden sedan statistiken började föras i Mexiko.

Erik de la Reguera

DN 2008-12-09