Pyramidspel ruinerar colombianer

BUENOS AIRES. De senaste dagarna har en rad polisrazzior ägt rum i Colombia mot suspekta finansbolag som misstänks vara pyramidspel i miljardklassen. Men de hundratusentals småsparare som förlorat allt de äger och har protesterar nu mot regeringens åtgärder.

I skuggan av den globala finanskrisen har en annan finansbubbla spruckit i Colombia, med svåröverskådliga konsekvenser.

Det hela började i förra veckan när det colombianska företaget Proyecciones DRFE gick i konkurs och flera av dess ägare försvann med resväskor fulla av pengar. Två miljarder kronor försvann som i ett nafs och tusentals uppretade småsparare som utlovats räntor på över 100 procent per månad gick bärsärkagång på gator och torg och bröt sig in i företagets lokaler.

Efter kollapsen gav president Álvaro Uribe polisen svepande befogenheter för att beslagta egendomar i andra liknande företag som anklagas för att vara gigantiska pyramidspel.

Men när landets största bolag av denna typ, DMG, i veckan drabbades av razzior och konfiskeringar uppstod i stället en massiv kritikstorm mot regeringen.

Minst 200.000 colombianer har satsat alla sina sparslantar i DMG. Med särskilda kreditkort har de kunnat spendera sina pengar på vitvaror och bilar i bolagets butiker och sedan som genom ett mirakel hämta ut samma belopp som de satt in i slutet av månaden.

I ett land där bankernas avgifter ofta gör sparande till en förlustaffär har denna nya "sparform" kommit att bli ett attraktivt alternativ för familjer med små resurser.

DMG:s karismatiska vd, David Murcía, har därför på kort tid blivit något av en folkets hjälte i vissa områden i Colombia, och hans anhängare påpekar gärna att företaget går med vinst och betalar sina skatter som det ska.

Trots det greps David Murcía i sitt hem i Panama på onsdagen. Enligt riksåklagarämbetet i Colombia finns bandinspelningar som visar att DMG har kopplingar till narkotikamaffian, som ständigt söker nya sätt att slussa mångmiljardinkomsterna från kokainexporten in i den "vita" ekonomin.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-20