Mexiko vidare med ett nödrop

BUENOS AIRES. Ay ay ay, Svennis! Det blev en pinsam förlust för Mexiko i den viktiga VM-kvalmatchen mot Honduras på onsdagskvällen. Nu riskerar Sven-Göran Eriksson att missa fortsättningen på kvalet: han kan få sparken redan i nästa vecka.

Tropisk hetta, hällande regn och en fanatisk hemmapublik mötte Mexiko på Olympiastadion i San Pedro Sula, inte långt från den karibiska kusten i Honduras.

Förutsättningarna inför matchen var klara: Sven-Göran Erikssons Mexiko behövde ett oavgjort resultat för att kunna känna sig säkert på avancemang till nästa VM-kvalomgång, annars skulle man bli beroende av resultatet i matchen Jamaica - Kanada.

Men trots de höga insatserna såg Mexiko ovanligt lamslaget ut den här kvällen. Den första halvleken dominerades nästan helt av Honduras, som föreföll behärska den leriga planen bättre än mexikanerna.

Sex minuter in i andra halvlek damp en vänsterhörna från Amado "Lobo" Guevara ned i Mexikos målområde, där mittbacken Ricardo Osorio försökte rensa undan - men i stället dundrade in bollen i eget nät.

Med 0-1-underläge, en kvart gången av andra halvlek och rapporter om att Jamaica gjort två mål mot Kanada såg Sven-Göran Eriksson ut att svettas på bänken. I det läget visade hans mexikanska landslag heller inte det minsta tecken på att ta sig samman.

Det blev till slut 3-0 till Jamaica i Kingston. Men trots två röda kort för Mexiko (Torrado och Vela) behövde Svennis aldrig på allvar börja räkna på målskillnaden, eftersom 0-1 stod sig till slutsignalen i San Pedro Sula.

Både Honduras och Mexiko går därmed vidare till nästa fas i VM-kvalet. Men frågan är om Sven-Göran Eriksson kommer att få uppleva fortsättningen.

De senaste dagarna har flera mexikanska medier rapporterat om att det finns en inflytelserik falang inom den mexikanska förbundsledningen som vill sparka svensken på grund av landslagets svaga insatser på bortaplan i kvalet.

En seger mot Honduras hade med all säkerhet tystat denna falang, men nu kan Eriksson i stället vänta sig en kritikstorm som han ska vara glad om han tar sig igenom med jobbet i behåll.

Ordföranden i förbundet, Julio Compeán, sade visserligen inför matchen att det inte finns några planer på att avsluta Erikssons kontrakt så länge Mexiko är kvar i VM-kvalet.

Men enligt uppgifter i mexikanska medier kommer förbundsstyrelsen med största sannolikhet kalla till ett krismöte, kanske redan i nästa vecka, för att "utvärdera" Sven-Göran Erikssons insatser och fatta beslut om svenskens framtid.

Honduras vann för övrigt gruppen tack vare segern, något som innebär en prestigeförlust för Mexiko. "El Tri" som landslaget också kallas, är vant vid att dominera Nord- och Centralamerikanska kvalserier och har inte missat en VM-turnering sedan 1990.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-20