Maradona lättad efter debutseger

BUENOS AIRES. Det blev ingen succé, men väl en stabil 1-0-seger i Diego Maradonas debut som Argentinas förbundskapten borta mot Skottland. Reaktionerna i argentinsk press efter matchen var försiktigt positiva.

"Godkänt, Diego!" var sporttidningen Olés rubrik sedan slutsignalen gått i Glasgow, Skottland. Samma tongångar hördes i de andra stora argentinska medierna efter 1-0-segern i Glasgow.

Men huvudpersonen själv visade inte tecken på att vara särskilt nöjd, han behöll en sammanbiten, allvarlig min matchen igenom och lämnade planen snabbt.

De argentinska tv-kommentatorerna noterade Maradonas lugn ett flertal gånger - han höll sig på bänken genom hela matchen och visade inte prov på de vredesutbrott som förföljt honom i det förgångna.

Denna kyliga kväll på Hampden Park, där Maradona gjorde sitt första landslagsmål 1979 i en match som slutade 3-1, bjöd annars inte på någon stor fotboll.

Vänskapsmötets behållning kom i åttonde minuten, då Carlos Tévez drev in i straffområdet och spelade in bollen i mitten till Jonás Gutierrez, som väggade fram den till framrusande Maxi Rodriguéz - och 1-0 till Argentina blinkade på resultattavlan.

I Buenos Aires utbröt glädje på gatorna, bilar tutade över hela staden och på tv-skärmarna kunde en antydan till lättnad urskönjas i Maradonas ansikte.

Den nya förbundskaptenen fick för kvällen klara sig utan såväl Lionel Messi som Juan Román Riquelme. Han använde sig därför av en klassisk 4-4-2-uppställning, där Tévez spelade på topp tillsammans med Lavezzi.

Även Maradonas svärson Sergio Agüero hade fått ledigt, eftersom hans gravida fru - och alltså tillika förbundskaptenens dotter - tagits in på sjukhus i Madrid. Direkt efter matchen åkte därför Maradona ut till flygplatsen för att resa till Madrid. Ett privat jetflygplan hade ställts till hans förfogande av Fifa.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-20