Interpol-chef gripen i Mexiko

BUENOS AIRES. Chefen för Interpol i Mexiko, Ricardo Gutiérrez Vargas, greps på tisdagskvällen misstänkt för samröre med den organiserade brottsligheten.

Gripandet uppgavs vara en direkt följd av den "Operation Städning" som inleddes i augusti, då det framkom att maffian, och då särskilt Beltrán Leyva-familjen, infiltrerat den federala polisen högt upp i hierarkin.

Fem andra höga polischefer greps i slutet av oktober, sedan en man som varit anställd på USA:s ambassad erkänt att han arbetat för Beltrán Leyva-familjen. Denne man, som också uppges ha arbetat för Interpol, ska ha pekat ut polischeferna i utbyte mot vittnesskydd och åtalslindring.

Mexikos regering försöker få stopp på en allt destruktivare våldsspiral, som i år lett till att fler än 4.000 människor dödats i uppgörelser kopplade till kartellerna. Bland de döda finns många poliser och militärer.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-19