Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Svennis” mardröm

BUENOS AIRES. Fiasko eller fortsatta VM-drömmar? Sven-Göran Erikssons och hans mexikanska landslags framtid avgörs nu på onsdag i det lilla central­amerikanska landet Honduras.

- Vi kommer att gå till VM, det lovar jag, sade Sven-Göran Eriksson tidigare i veckan till mexikanska medier.

Något annat kan svensken knappast säga, väl medveten som han är om att alla - absolut alla - i Mexiko ser det som en självklarhet att landet tar sig till VM i Sydafrika 2010.

På pappret ser det också ut som om "Svennis" landslag kommer att ta sig vidare till nästa kvalomgång utan problem. Det enda som krävs för att säkra avancemanget på onsdag är ett oavgjort resultat i bortamatchen mot Honduras, ett land som bara lyckats ta sig till VM vid ett tillfälle, 1982 - att jämföras med Mexikos 13 VM-turneringar.

En enkel sak, alltså, kan det tyckas.
Men med ett starkt kollektiv och stjärnspelare som Benficaforwarden David Suazo (som förra året var lagkamrat med Zlatan Ibrahimovic i Inter) har Honduras övertygat i kvalet. I honduranska medier talas det om en ny "gyllene generation", landet ligger tvåa i gruppen och nu har man allt att spela för.

Sven-Göran Eriksson minns samtidigt mer än väl hur nära det var att Honduras skrällde på Aztecastadion i augusti, i en match som Mexiko med nöd och näppe vann med 2-1.

Många tränare genom åren har också fått erfara hur svårt det är att ta poäng vid bortamatcher i Centralamerika och Karibien. Drypande 30-gradig värme och en fanatisk hemmapublik ställer allt som oftast till det.

Men - svarar optimisterna i Mexiko - inte ens om det blir förlust mot Honduras är slaget förlorat, för även om tabelltrean Jamaica skulle lyckas ordna tre poäng mot Kanada, så måste "Reggae Boyz" förbättra sin målskillnad med hela sju mål mot Mexiko för att kunna gå förbi i tabellen.

Hur osannolikt det än låter vill nog Svennis undvika en sådan situation, för det mullrar redan i förbundsledningen.

Dessutom inträffar ibland de märkligaste saker i Nord- och Cen­tralamerikanska VM-kval.
Ta bara den avgörande kvalmatchen mellan Honduras och El Salvador den 26 juni 1969 - en match som faktiskt utlöste ett fullskaligt krig mellan de båda länderna. "Fotbollskriget", som det kom att kallas, utkämpades med stridsflyg och artilleri, varade i fem dagar och krävde omkring 2. 000 människoliv.

Visserligen fanns det andra och mer djupliggande orsaker till kriget (förföljelser av fattiga salvadoraner i Honduras), men att fotbollen kunde tjäna som förevändning visar vilken sorts stämningar som Eriksson kan förväntas möta i Honduras heta huvudstad Tegucigalpa nu på onsdag.

Erik de la Reguera

Fakta Honduras:

Folkmängd: 7,5 miljoner.
Yta: 112 492 km².
Huvudstad: Tegucigalpa.
Ekonomi: Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder. Kaffe och socker är de främsta exportvarorna.
Sporter man är bäst på: fotboll, baseboll, basket.
Sporter man är sämst på: vintersporter av alla slag.

På plussidan:

Regnskog: I de regnskogsbevuxna naturreservaten finns stor biologisk mångfald, bland annat sägs 700 olika fågelarter leva här.
Stränderna: Längs Honduras karibiska kust finns några av Latinamerikas vackraste stränder.
Kokosnötter: I honduransk mat är kokos en stående ingrediens oavsett om det rör sig om söta eller salta rätter.
Ursprungsfolken: Sju olika ursprungsfolk håller sina traditioner vid liv i Honduras.

På minussidan:

Maras: De är beväpnade, tatuerade och fruktade av alla. Ungdomsgängen "maras" härskar i fattiga områden och befinner sig i ett ständigt krig mot varandra och mot polisen.
Orkaner: Den våldsamma orkanen "Mitch" ödelade stora delar av landet 1998 och orsakade 5. 600 människors död. Landet är fortsatt utsatt.
Inkomstskillnader: Klyftan mellan de ytterst få rika och de många fattiga i Honduras är större än i de flesta andra länder.

DN 2008-11-16

You may also like...