Uruguays president stoppar abortlag

BUENOS AIRES. Uruguays president Tabaré Vázquez lade på fredagen in sitt veto mot den nya abortlagstiftning som kongressen i landet röstade igenom i veckan.

Den nya abortlagen skulle ha gett alla kvinnor i Uruguay rätten att utföra abort fram till tolfte graviditetsveckan. I dag är abort enbart tillåtet vid våldtäkt eller i de fall då moderns hälsa är allvarligt hotad.

- Man borde i stället söka en solidarisk lösning som ger stöd både till kvinnan och hennes barn, sade Vázquez efter beskedet.

Lagstiftningen skulle ha blivit den första i sitt slag i Sydamerika. Men genom presidentens veto stoppas den nu, trots att det är hans egen center-vänsterkoalition som varit lagens tillskyndare i kongressen.

Enligt opinionsundersökningar är omkring 60 procent av invånarna i Uruguay positiva till fri abort.

- Det är första gången som ett veto läggs in mot en lag som har stöd både i opinionen och i parlamentet i Uruguay. Det är ett uttryck för en sällan skådad auktoritarism, sade Alejandra López på kvinnoorganisationen MYSU till tidningen Critica efter beskedet.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-15