Castro har återuppstått – igen

BUENOS AIRES. Varje gång som Kubas förre president Fidel Castro befinner sig utanför offentlighetens ljus en längre tid börjar det ofrånkomligen surra i exilkubanska kretsar världen över: har han nu slutligen gått och dött? undras det, ibland hoppfullt, ibland mer oroat.

Men nej, 82-åringen återuppstår gång på gång.

I veckan publicerades det första fotografiet av honom på tio månader och jo, där stod den fårade Fidel, iklädd sin blå-vit-röda overall, och poserade tillsammans med en ledare för den rysk-ortodoxa kyrkan. Nyheten blev global på en sekund.

Strax därefter kom besked om vad Fidel Castro sysslat med den senaste tiden. Han har skrivit en bok, visar det sig.

Omkring 400 arbetstimmar ska sjuklingen Fidel ha lagt ned på arbetet med "La paz en Colombia" (Fred i Colombia), som boken ska heta.

Ämnesvalet visar hur viktigt Colombia är för både Castrobröderna och deras allierade Hugo Chávez i Venezuela, som verkar tro att ett rött Colombia, om så "bara" socialdemokratiskt, radikalt skulle kunna ändra maktbalansen i den västra hemisfären.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-14