Uruguays senat röstade ja till abort

BUENOS AIRES. Senaten i Uruguay röstade på tisdagen ja till ett lagförslag som tillåter abort fram till tolfte graviditetsveckan. Landet kan därmed få Sydamerikas mest liberala abortlagstiftning, om inte presidenten i sista stund lägger in sitt veto mot den.

Inför tisdagens dramatiska omröstning i senaten hade katolska kyrkan hotat med att bannlysa de senatorer som röstade för den nya abortlagen. Trots det röstade 17 av de 30 senatorerna ja till den.

Då även kongressens underhus tidigare röstat igenom lagen med knapp marginal, krävs nu bara att president Tabaré Vázquez sätter sin underskrift på den för att lagen ska träda i kraft.

Men Vázquez har hotat med att lägga in sitt veto, trots att det är hans egna partikamrater som varit drivande bakom den nya abortlagstiftningen.

I Uruguay är abort i dag bara tillåtet vid våldtäkt eller i de fall då moderns hälsa är allvarligt hotad. Enligt kvinnorörelsen i landet genomförs omkring 30.000 illegala aborter om året, ofta under omständigheter som försätter kvinnans hälsa i fara.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-12