Mexikos inrikesminister dödad i flygkrasch

BUENOS AIRES. Mexikos inrikesminister Juan Camilo Mouriño och minst sju andra personer dödades på tisdagskvällen i en dramatisk flygkrasch mitt i Mexico City.

Inrikesminister Mouriños privata jetplan av modell Learjet 25 hade just gått in för landning över Mexico City när det rapporterade "ett allvarligt fel", enligt en flygledare som citeras av dagstidningen Reforma.

Strax därefter störtade regeringsplanet mitt på en aveny i det fashionabla området Lomas de Chapultepec i centrala Mexico City. I eldhavet ska minst 40 personer ha fått brännskador och ett tjugotal bilar förstörts.

Samtliga åtta personer som färdades i planet uppges ha dödats, bland dem inrikesminister Mouriño och José Luis Santiago Vasconcelos, som var ett hett namn till posten som landets nya drogtsar.

I Mexiko är inrikesministern enbart underställd presidenten, och Juan Camilo Mouriño har därför varit Felipe Calderóns närmaste man. Han var också en trolig kandidat för regeringspartiet PAN i presidentvalet 2012.

Det florerade på tisdagskvällen spekulationer om att det rörde sig om ett attentat med kopplingar till narkotikamaffian, men myndigheterna kunde varken bekräfta eller förneka detta.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-05