Lyx och spritfester för rika fångar

BUENOS AIRES. Spritfester med droger och prostituerade, lyxceller med privata innergårdar och mängder av privilegier. Så ser vardagen ut för fångar i Mexico Citys fängelser – om de är rika eller har högt uppsatta kontakter i maffian.

I en ny rapport från Mexikos statliga människorättskommission, som dagstidningen El Universal tagit del av, redogörs för mängder av oegentligheter i fängelserna.

En liten elit av fångar kan köpa sig privilegier som sträcker sig från installationer av duschkabiner till privatfester med sprit, droger, prostituerade och exklusiv mat. Lyxinredda celler hyrs ut för mellan 900 och 1.600 kronor per natt, och de mest välbeställda av fångarna uppges bo i dessa celler månader i sträck.

De vanliga fångarna har det dock tuffare i dessa överfulla fängelser, där allt verkar ha ett pris. I strid med föreskrifterna tar personalen betalt för toalettbesök, dricksvatten och promenader utomhus.

Arbetet i verkstäderna är enda chansen för många att få tag på pengar, vilket delar av den skrupelfria personalen utnyttjar och gör rejäla vinster på.

Erik de la Reguera

DN 2008-11-04