Kyrkan firar sin frälsare

BUENOS AIRES. Medlemmarna i Maradonakyrkan i Argentina har all anledning att fira, sedan deras frälsare Diego Maradona fått uppdraget att leda landets landslag i fotboll. DN besökte ett märkligt jul- och nyårsfirande.

"Diego vår som är på planerna. Helgad varde din vänsterfot. Tillkomme din fotboll. Ske din bollkänsla, såsom i himmelen, så ock på jorden…" ekar bönen genom pizzerian Banana i utkanten av Buenos Aires.

Omkring 300 av den så kallade Maradonakyrkans adepter har samlats för att fira jul- och nyårsafton. Deras frälsare Diego Maradona fyller 48 år dagen efter, och enligt kyrkans tradition betyder det att år 48 D.D. (Después de Diego - Efter Diego) infaller vid tolvslaget.

- För mig är Diego allt. Han har inspirerat mig i mitt liv och gett mig styrka i svåra stunder, säger Daniel Astilleta som håller sin en månad gamla dotter Bianca i famnen.

- Vi bestämde oss för att döpa henne här i kyrkan, det kändes rätt, förklarar han för DN.
Den här kvällen döps en mängd andra medlemmar. Dopet sker med hjälp av den "Guds hand" som Maradona själv sade sig haft hjälp av vid det omdiskuterade första målet mot England i VM-kvartsfinalen 1986.

Dopförrättaren kastar iväg en boll, som den nyfrälste hoppar upp och försöker nicka men i själva verket stöter till med handen. På så sätt anses nu den nya medlemmen ha rörts av Guds hand, på samma sätt som Maradona, och blivit en del av kyrkan.

Sedan Maradonakyrkan grundades för tio år i Argentinas näst största stad Rosario har den växt snabbt. Kyrkan uppges i dag ha 120.000 medlemmar över hela världen.

I en märklig blandning av ironisk kitsch och äkta religiositet lever dessa argentinare ut sin kärlek till mannen som de ser som världens störste fotbollsspelare genom tiderna. Grundarna menar att kyrkan mest är på skoj, men många av dem som ansluter sig verkar ta saken på större allvar.

När tolvslaget närmar sig reser de sig från borden och räknar ned. Eller snarare upp: "sju...åtta...nio... Tiooooooo!" ropar folkmassan, i vilken många bär tröjor eller tatueringar med Maradonas nummer tio.

Några minuter senare får de ett telefonsamtal från Maradona själv, eller D10S som de kallar honom (D för Diego, 10 för numret på tröjan och S:et för att skapa en bokstavs- och sifferkombination som liknar DIOS, Gud på spanska).

- Jag vill tacka er för den kärlek ni ger mig. Låt oss nu sätta vår tro till Gud, den sanna guden. Må Gud vare med oss och giva oss en seger som den som vi fick 1986, säger Maradona i en raspig ledning, som går ut i direktsändning i hela landet.

Någon i publiken reagerar: "Men det är ju DU som är Gud!"

Men Maradonas korta budskap är över. Anhängarna i kyrkan utbrister i sång som varar in på småtimmarna: "Vi kommer att bli mästare igeeen!" ekar det från pizzerian.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-31