Polisen i muthärva med Mexikomaffian

BUENOS AIRES. Fem höga polischefer har gripits i Mexiko misstänkta för att i åratal ha tagit emot miljontals kronor i mutor av maffian. Den mäktiga Beltrán Leyva-kartellen uppges också ha lyckats infiltrera USA:s ambassad i landet.

De gripna poliserna ska enligt internutredarna ha stått på maffians lönelistor i upp till elva år och under den tiden tagit emot mellan 1,2 och 3,6 miljoner kronor per månad.

Skandalen är den största i Mexikos rättsväsende på över ett decennium och innebär en pinsam motgång för president Felipe Calderóns kamp mot maffian.

Tack vare mutorna kunde Beltrán Leyva-familjen länge undgå lagens långa arm, och dess ledare blev så vana vid rättslig immunitet att det kom som en total överraskning för dem när Alfredo "El Mochomo" Beltrán Leyva greps i början på året.

Alfredos bror Arturo skickade genast sina torpeder för att utkräva en förklaring av "sina" korrupta poliser. Svaret blev häpnadsväckande: poliserna föreslog att kartellen skulle storma häktet med 150 tungt beväpnade män och frita Alfredo.

Maffian försågs med ritningar över häktet och kommandot lovades hjälp in genom gallergrindarna allt var planerat in i minsta detalj.

Planen genomfördes dock aldrig. Möjligen misstänkte Arturo Beltrán Leyva att det rörde sig om en fälla, för efter gripandet av brodern måste han rimligtvis ha känt en viss misstro.

Kort därefter bröt Arturo också familjens allians med den mäktiga Sinaloakartellen och dess ledare Joaquín "El Chapo" Guzmán, som han misstänkte för att ha haft en hand med i gripandet.

Under flera år hade dessa och en rad andra karteller samarbetat i den löst sammanhållna "Federationen", ett syndikat som stridit mot Gulfkartellen och dess paramilitära gren Zetas om miljardintäkterna från narkotikasmugglingen.

Beltrán Leyva-kartellens avhopp från Federationen har möblerat om pjäserna på brädet och utlöst en våldsspiral som lett till att antalet döda i maffians uppgörelser ökat från cirka åtta per dag under det första halvåret i år till mer än tjugo mord per dag på senare tid.

De gripanden som gjorts av bland andra Tijuanakartellens boss Eduardo Arellano Félix visar hur polisen kan dra nytta av situationen. Men korruptionen i ordningsmakten sätter ständigt nya hinder i vägen.

De gripna polischeferna åkte fast först sedan en infiltratör som avslöjats på USA:s ambassad gått med på att samarbeta i utbyte mot vittnesskydd.

Enligt nyhetsbyrån AP hade denne man innan dess försett Beltrán Leyva-kartellen med känslig information om amerikanska DEA:s operationer, vilket kan ha försatt agenter i livsfara.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-29