Maradona tar över Argentina

Legendaren Diego Maradona tar över Argentinas landslag. Det överraskande beskedet kom på tisdagen.
- När de ringde mig kunde jag inte låta bli att tänka att det kanske var dolda kameran, sade Maradona till dagstidningen La Nacion.

Nyheten släpptes först av förre förbundskaptenen Carlos Bilardo, efter ett möte med Argentinas fotbollsförbunds ordförande Julio Grondona och Maradona i Buenos Aires.

- Diego blir näste tränare för Argentina, sade Bilardo, VM-guldtränaren från 1986 och blivande sportchef i ett delat ledarskap där Pedro Troglio blir hjälptränare.

Diego Maradona ska själv ha presenterat ett upplägg som föll i god jord. Förbundet har ännu inte gått ut med något officiellt men enligt Maradona är parterna nära en överenskommelse.

- Jag är den som kommer att ta ut laget. Jag är den som kommer att sätta reglerna för gruppen. Det gjordes klart i mötet vi hade, sade Maradona till La Nacion.

Ett definitivt besked om Diego Maradonas framtid väntas komma på torsdag, då han fyller 48 år. Men de spekulationer som florerat i argentinska medier om att fotbollsförbundet kan ha varit i kontakt med andra kandidater avfärdas av Maradona:
- Som jag förstod det har Julio (Grondona, förbundets ordförande) aldrig haft någon annan tränare än mig i åtanke. Åtminstone var det vad han sade till oss.

Han tar över landslaget efter Alfio Basile som avgick för två veckor sedan efter VM-kvalförlusten mot Chile. Maradona har tidigare bara haft kortare uppdrag som tränare, i Deportivo Mandiyú 1994 och Racing Club 1995, utan lyckat resultat. Det lär dock spela mindre roll för hans förtroende som förbundskapten - på hemmaplan har Diego Maradona ett orubbligt stöd från miljontals fans, trots alla skandaler genom åren.

Diego Armando Maradonas spelarkarriär kantades av fantastiska framgångar, men också skandaler på löpande band. Särskilt minnesvärt är förstås VM-guldet 1986 då han också stod för "tidernas mål" mot England, och de två ligasegrarna med Napoli. Maradona vill nog däremot gärna glömma att han lämnade Barcelona efter slagsmål med hoppsparkar mot Athletic Bilbao, att han kopplades ihop med maffian under åren i Napoli och att han skjutit mot journalister med luftgevär.

På det personliga planet har Maradona haft större problem än så. Han missbrukade i många år kokain och har flera gånger svävat mellan liv och död efter problem med hjärtat.

Johan Wålin och Erik de la Reguera

DN 2008-10-29