Maradona möts med skepsis

BUENOS AIRES. Nyheten om att Diego Maradona troligen blir Argentinas nya förbundskapten har slagit ned som en bomb i hans hemland. När DN:s Erik de la Reguera pejlade stämningen i Buenos Aires möttes han av blandade känslor - och inte minst en hel del skepsis.

Den kyliga vårkvällen till trots går diskussionerna heta på sportbaren Nonninos uteservering i Buenos Aires. Uppgifterna om att Diego Maradona kommer att utses till Argentinas förbundskapten i fotboll är det givna samtalsämnet, och de tre vännerna vid bordet är inte det minsta överens.

- Det kommer gå åt fanders. Vi kommer inte ens att lyckas ta oss till åttondelsfinal i VM, slår Rafael Torres fast med en suck.

Jorge Fernandez håller med.

- Tränarjobbet kräver känsla för disciplin - och är det något Maradona har visat med all önskvärd tydlighet, så är det väl att han inte direkt är en hejare på självdisciplin, säger han.

- Nej, ni har fel! Det här är det bästa som kunde hända oss! Ni vet lika väl som jag att Maradona under sin spelarkarriär ofta i praktiken också var spelande tränare. Och när det gäller självdisciplinen, hör upp nu..., säger Luis Mazzeo innan han gör en konstpaus med all den retoriska precision som han fulländat under många år i skådespelaryrket.
- Maradona har färdats genom skärselden. Men nu är det dags för revansch. Minns ni drömmålet han gjorde mot England 1986? Jag tror att han drev sig själv till det för att gottgöra för det första målet i matchen, det som han slog in med handen. Samma revanschlusta finns i honom nu! säger Luis Mazzeo.

Detta säregna sätt att blanda fotboll med psykoanalys är för visso inte ovanligt i Buenos Aires, vars invånare är trollbundna av båda disciplinerna, men just den här kvällen är det få som delar Luis ohejdade optimism.

De flesta som DN talar med uttrycker i stället stark misstro mot förbundets planer på att utse Maradona till tränare. Det formella beslutet väntas komma nu på torsdag, men sedan Maradona själv bekräftat att han blivit erbjuden jobbet och tänker tacka ja förefaller det mest röra sig om en formsak.

- Valet av Maradona är politiskt korrekt. Men hans försök att inleda en tränarkarriär har inte varit övertygande. Han är högt ansedd för det han uträttade på 1980-talet, men vi vet alla vad han har gått igenom sedan dess och frågan är om han är tillräckligt stabil för att sitta vid styrspakarna, säger blomsterhandlaren Luis Alberto Romero.

Även Gabriela Bussolotti är skeptisk.

- Som spelare var han fantastisk, men som tränare är han inte bättre än någon annan, säger hon.

Till och med tidningsförsäljaren Esteban Serrano, ett stort fan av Maradonas gamla klubb Boca Juniors, tycker att det är en dålig idé att utse honom till förbundskapten.

- På sin tid var han den bäste, men så fort han öppnar munnen blir allt annorlunda. Han är alldeles för auktoritär och kommer säkert att få laget mot sig. Tyvärr är det så, säger Esteban Serrano.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-29