Stora börsras i Latinamerika

BUENOS AIRES. Det blev en svart onsdag även på börserna i Latinamerika. I Argentina föll det så kallade Mervalindexet med drygt 10 procent, dagen efter att regeringen tillkännagett omfattande förstatliganden av privata pensionsfonder.

I spåren av de stora börsfallen i Europa och USA registrerade även börserna i Sao Paolo och Mexico City omfattande förluster, samtidigt som valutorna försvagades.

Det var dock i Argentina, Latinamerikas tredje största ekonomi, som alarmklockorna ringde på allvar. Som mest var Buenos Aires Mervalindex ned 17 procent på onsdagen, innan det återhämtade sig och stängde på 10 procent ned.

I Argentina var dock det kraftiga fallet inte bara en följd av en global trend, utan också en reaktion på president Cristina Kirchners planer på att nationalisera privata pensionsfonder till ett värde av sammanlagt 225 miljarder kronor. Flera bankaktier rasade efter beskedet.

Pensionsfonderna har sedan privatiseringen 1994 varit viktiga aktörer på Buenos Aires-börsen, och en rad analytiker misstänker nu att regeringens åtgärd kan vara ett desperat försök att hindra en annalkande statsfinansiell kris.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-23