Palin kallar Chávez diktator

BUENOS AIRES. Den amerikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin anser att Venezuelas president Hugo Chávez är en "diktator" och hotar med sanktioner mot hans regim om hon och John McCain får makten.

Uttalandet kom i samband med att Palin intervjuades i tv-kanalen Univision.

- Genom förhandlingar och om det blir nödvändigt även med hjälp av sanktioner kan vi pressa diktatorer som Hugo Chávez och på så vis göra klart för dem att de inte kan sätta sig upp mot USA hur som helst, sade Sarah Palin, enligt den spanska tidningen El País.

Chávez har varit Venezuelas president sedan 1998 och blev i december 2006 omvald med 63 procent av rösterna i ett val som allmänt bedömdes ha gått rätt till. Trots det kallade Palin honom upprepade gånger för diktator i intervjun.

Venezuelas utrikesminister sade i en kommentar att landet hoppas på en "respektfull dialog" med USA:s näste president, oavsett vem som blir vald. Samtidigt uttryckte den amerikanske regissören och skådespelaren Sean Penn sin åsikt vid ett besök i Venezuela:

"En diktator erkänner sig inte besegrad i en folkomröstning", skriver Penn i en text som publicerades i San Francisco Chronicle, uppger Venezuelas statliga nyhetsbyrå. Folkomröstningen som Penn syftar på är den om en ny grundlag som Chávez med knapp marginal förlorade i december förra året.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-22