Bolivia pustar ut efter historisk kompromiss

BUENOS AIRES. Efter flera dygns spända förhandlingar nåddes på tisdagen en historisk kompromiss om en ny författning i Bolivias kongress. Nu väntar en folkomröstning om grundlagsförslaget i januari.

Den akuta politiska kris som hotat att dela Bolivia i tu och i värsta fall leda till inbördeskrig tycktes på tisdagen tillfälligt ha desarmerats, då socialistiska MAS och högeroppositionen till slut lyckades nå en kompromiss om texten i landets nya författning.

Regeringen tvingades till en rad eftergifter för att få de nödvändiga två tredjedelarna av ledamöterna att rösta ja till en folkomröstning den 25 januari. Enligt uppgifter i lokala medier ändrades fler än hundra artiklar i det ursprungliga förslaget.

Bland annat tvingas president Evo Morales nu avsäga sig möjligheten till omval efter det nyval som ska hållas i december nästa år. Han kan därför som längst sitta kvar till 2014.

- Vi har många nya ledare på väg, de skjuter upp som svampar ur jorden, såväl män som kvinnor, och de kommer att fortfölja den här förändringsprocessen. Evo Morales är inte längre viktig! sade presidenten när han mötte sina anhängare på Plaza Murillo-torget i La Paz efter kongressens beslut.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-22