Småslantar har blivit hårdvaluta

BUENOS AIRES. En oväntad brist på mynt – ja, just det, småpengar, slantar – har uppstått här i Buenos Aires. Det kan låta banalt, men det är det inte.

Damen nere i kvartersbutiken ser varje dag lika plågad ut när hon frågar "har du inte jämna pengar, snälla, jag har ingen växel …"

Kvidandet blir till ett tacksamt leende och en suck av lättnad när jag fiskar upp några slantar ur plånboken. Samma sak sker i kassorna på apoteken, i varuhusen och på kaféerna.

Ibland nekas man helt sonika att handla på grund av bristen på växel, vilket har lett till att de mest konspiratoriska luftar misstankar om att regeringen konfiskerar slantarna för att få stopp på inflationen.

Men nej, ingen verkar veta vad det här egentligen beror på. Myntbristen förefaller
vara ett av de olösliga mysterier som Buenos Aires är fullt utav.

Enligt den argentinska centralbanken borde det inte vara någon brist alls "det finns mynt så att det räcker till och blir över", deklarerar den självsäkert.

Men i tunnelbanan har pendlarna flera gånger den senaste veckan blivit nekade växel tillbaka när de köpt biljetter. Och de som försöker skramla till parkeringspengar har det inte bättre.

Nyligen höjde staden parkeringsavgiften från en peso till 1,40 pesos per timme (cirka fyra kronor). Det kan låta som en modest summa. Men problemet är inte höjningen i sig, utan det ojämna beloppet: automaterna accepterar bara vissa sorters mynt och har man inte dessa, så blir det ingen parkering.

De mest utsatta drabbas som vanligt värst. Således är det just nu inte rätt tid att ägna sig åt tiggeri i Buenos Aires. Häromdagen hörde jag en man som sade till sin tiggande fru: "Be om tiocentsmynt, de verkar vara vanligare."

Svartabörshajar har börjat sälja 90 pesos i mynt för 100 pesos i sedlar i gathörnen. Och i förra veckan gjordes en polisrazzia mot ett värdetransportföretag som anklagades för att sälja mynt till ockerpriser. Polisen hittade fem miljoner pesomynt i stora tunnor i företagets lokaler. Men det sägs ändå bara vara en droppe i det stora mynthavet.

Var resten av slantarna är? Det är det ingen som vet. Men sannolikt i någons drastiskt överdimensionerade spargris.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-21