Minst 21 döda i fånguppror i Mexiko

BUENOS AIRES. Minst 21 dödsoffer krävdes när rivaliserande gäng på måndagen drabbade samman i ett fängelse i norra Mexiko. Fångarna uppges ha varit beväpnade med bland annat knivar och eldvapen.

Striderna i Reynosafängelset i delstaten Tamaulipas, där många av fångarna tillhör olika gäng med band till narkotikamaffian, gav upphov till en våldsam brand i en slöjdsal. Polis och militär stormade då anstalten för att hindra en massflykt, liknande den när 17 fångar rymde från samma fängelse för två veckor sedan.

Delstatsmyndigheterna uppgav på måndagskvällen att minst 21 fångar dödats och att elva skadats i striderna. Anhöriga till internerna sade dock till lokala medier att antalet döda kan vara betydligt fler.

Fångupproret är det sjätte i Mexiko på bara drygt en månad. Landets fängelser är kraftigt överbelagda på grund av ett ineffektivt rättssystem, korruptionen är utbredd och gängens makt innanför murarna är omvittnad.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-21