Bolivia nära historisk kompromiss

BUENOS AIRES. Bolivia föreföll på tisdagen stå på tröskeln till en historisk kompromiss mellan Evo Morales socialistiska regering och högeroppositionen i landet. Ännu har inget avtal skrivits under, men båda sidor hävdar att bara detaljer återstår.

Tiotusentals småbönder och indianer som stöder president Evo Morales tågade på måndagen in i huvudstaden La Paz. Syftet: att pressa landets kongress till att utlysa en folkomröstning om den nya grundlag som var ett av Morales viktigaste vallöften när han valdes 2005.

Hårda förhandlingar har pågått i snart två veckor mellan regerande MAS och oppositionens högerkoalition. MAS behöver stöd av två tredjedelar av kongressen för att kunna utlysa folkomröstningen och oppositionen har därför kunnat förhandla sig till en rad ändringar i grundlagsförslaget. Bland annat har Evo Morales tvingats avsäga sig möjligheten att sitta kvar ytterligare två mandatperioder.

På måndagskvällen uppgav båda sidor att en principöverenskommelse var nådd och att bara "detaljer" återstod. På gatorna hotade dock de mest radikala av Morales anhängare med ockupation och belägring av kongressen om ledamöterna inte kallar till folkomröstning snarast.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-21