Obama om Castro får välja

BUENOS AIRES. Kubas pensionerade ledare Fidel Castro gav sig i helgen in i den pågående presidentvalskampanjen i USA. På sin blogg utser han Barrack Obama till den "intelligentaste och mest seriösa" av kandidaterna.

I den senaste av sina återkommande så kallade reflektioner, som också publiceras i regeringsorganet Granma, ger den 82-årige Fidel Castro indirekt sitt stöd till det demokratiska partiets kandidat:

"McCain var en av de sämsta eleverna på West Point. Han har själv erkänt att han inte kunde något om matematik och man får väl anta att det i än högre grad gäller för ekonomi. Utan tvekan överträffas han av sin rival, både vad gäller intelligens och seriositet", skriver Castro.

Han tillägger för visso att ingen av kandidaterna kan förväntas göra något för de 95 procent av världens befolkning som bor utanför USA. Men de illa förtäckta sympatiserna för Obama kan knappast uppfattas som något annat än en björntjänst av demokraternas kampanjstab, som lagt ned stor möda på att vinna röster i exilkubanska kretsar.

Det underlättar knappast att Castro påstår att det är ett "mirakel" att Obama inte gått samma öde till mötes som Martin Luther King och Malcolm X.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-13