Plattmatch för Svennis Mexiko

BUENOS AIRES. "Pinsamt", "patetiskt" och "impotent" var bara några av reaktionerna i mexikansk press efter att Sven-Göran Erikssons manskap förlorat med 1-0 på bortaplan mot Jamaica sent på lördagskvällen.

Efter tre inledande segrar kom så slutligen Sven-Göran Erikssons första VM-kvalförlust som förbundskapten för Mexiko. Och det var en förlust som sved rejält.

För på lördagskvällen hade miljoner mexikaner bänkat sig framför TV-apparaterna för att se sitt landslag bli klart för nästa gruppspelsfas genom vad som förväntades bli en promenadseger på bortaplan. "Svennis" hade för en gångs skull också varit ovanligt självsäker och kategorisk i intervjuerna inför matchen - här skulle det bli vinst!

Men försvarsstarka "Reggae Boyz" ville annorlunda.

När Ricardo Fuller snappade upp en felpass i 14:e minuten och sköt ett skott från tjugofem meter som en något felplacerad Oswaldo Sánchez i Mexikos mål inte lyckades nå blev stämningen genast dyster runt "Svennis" på den mexikanska bänken.

Svensken fick sedan se sitt landslag köra fast gång på gång i den vägg av gulsvarta spelare som väntade kring eget straffområde. Avstängde vänstermittfältaren Andrés Guardados löpningar och initiativförmåga saknades i Mexiko och laget gjorde sin blekaste insats hittills under Sven-Göran Erikssons ledning.

Trots en något bättre andra halvlek nådde mexikanerna aldrig en kvittering. Och Erikssons smekmånad med den mexikanska pressen kom därmed till ett definitivt slut.
"Skeppsbrott i Karibien" ropade den stora dagstidningen El Universals nätupplaga efter matchen. "Impotent" slog tidningen Reforma fast, medan sportsajten Goal.com sammanfattade med: "Pinsamt Mexiko".

De kritiker som tidigare vänt sig mot Erikssons val att satsa på de unga talangerna Carlos Vela och Giovanni Dos Santos i stället för på veteraner som Cuauhtémoc Blanco får nu vatten på sin kvarn. Blanco fanns denna gång inte ens med på avbytarbänken.

Sven-Göran Eriksson måste nu försöka få sitt lag att fokusera på bortamatchen mot Kanada på onsdag. Blir det förlust även där kan marken börjar skaka på allvar under hans fötter.

Jamaica har i och med vinsten fortfarande en liten chans att ta sig till nästa gruppspelsfas i det nord- och centralamerikanska VM-kvalet. Men för det krävs att Jamaica på onsdag vinner över Honduras, som ligger tvåa i Mexikos grupp.

På lördagskvällen blev Costa Rica och USA de första lagen att kvalificera sig till nästa gruppspelsfas, sedan Costa Rica besegrat Surinam med 4-1 och USA utklassat Kuba med 6-1.

Erik de la Reguera

DN 2008-10-12